avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata

am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar trebui sa fac si cam cat ar dura procesul. Mentionez ca in momentul de fata mama fetei a divortat si ne-am casatorit
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 12:22, 6 Ianuarie 2015
Problema este ca eu nu am certificatul fetitei, doar o copie a lui, iar mama fetei nu doreste sa mi-l dea de accea eu doresc sa fac testul adn concomitent cu deschiderea procesului de tagada a paternitatii, asta daca se poate face.
Ea imi spune ca va pleca intr-o luna din tara cu fetita, facandu-mi imposibila recunoasterea copilului prin tergiversare (nu se prezinta sau nu stiu unde va sta) de aceea intreb de test pentru ca o data facut ea va trebui sa il conteste in judecata.
Altfel daca pleaca cum am sa pot eu veghea ca tata la buna crestere si educatie a copilului
E vb de un copil de 4 ani, nu cred ca tatal biologic ar avea calitatea de a tagadui paternitatea.
Art. 432 C.civ. - Tăgada paternităţii de către pretinsul tată biologic
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.
(2) Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic. Dacă acesta a decedat, acţiunea poate fi formulată de moştenitorii săi în termen de cel mult un an de la data decesului.
(3) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
Știam ca noul cod civil e aplicabil copiilor născuți după data intrării lui în vigoare, dacă i se aplica vechiul cod al familiei, mama, tatăl din act sau copilul au capacitatea procesuală pt o tăgadă.
Pt mama și tata e o problemă și cu termenul.
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
FainisDaniel a scris:

de aceea intreb de test pentru ca o data facut ea va trebui sa il conteste in judecata.


Testul pe care dvs vreti sa il faceti nu va este de folos, nu este recunoscut de instanta.

Mergeti la un avocat, cu copia dupa certificatul fetei si ce alte acte mai aveti si veti primi un sfat adecvat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)