avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constituirea de parte civila in dosar penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Constituirea de parte civila in dosar penal

Buna Doresc sa cunosc cateva elemente referitoare la ce presupune constituirea ca parte civila intr-un dosar penal:
1. Odata constituit ca parte civila, mai exista posibilitatea sa renunt la aceasta calitate?

2. Ca parte civila (deci nu ca parte vatamata) pot fi obligat la plata unor chetuieli de judecata in masura in care nu solicit niciun fel de expertize?

3. In dosarul in care doresc sa devin parte civila exista si multe parti chemate de catre persoana care a facut plangerea penala ca "parti responsabile civilmente". In conditiile in care solicit ca despagubirile solicitate de mine sa fie platite de catre inculpati in solidar cu partile resp civil., iar apoi se dovedeste ca acestea nu trebuiau sa aiba aceasta calitate, aceste parti pot solicita chetuieli de judecata?
Cel mai recent răspuns: av_silvia_margineanu , utilizator 11:06, 31 Decembrie 2014
Depinde de obiectul cauzei.
1. Puteti sa Renunțați oricând.
2. Cheltuielile de judecata ca nu se stabilesc in functie de solicitarea sau nu a unei expertize.
3. Art. 453 NCPC

Acordarea cheltuielilor de judecată
(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partea civila in procesul penal ContSters328245 ContSters328245 Buna ziua Am cateva intrebari legate de ceea ce presupune constituirea de parte civila intr-un proces. Este o speta mai complicata, astfel ca poate unele ... (vezi toată discuția)
Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)
Constituire parte civila in proces penal? andrreya andrreya Buna seara, Am auzit ca se pot constitui parti civile in procesul penal in vederea obtinerii daunelor materiale si morale. 1.Cum se procedeaza in acest ... (vezi toată discuția)