avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile

In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna.
In cazul in care aceste ambalaje devin deseuri si se vor preda unor colectori, reciclatori sau valorificatori pe baza de contract de prestari servicii pentru aigurarea trasabilitatii ori se gestioneaza prin OTR.
In cazul paletilor de lemn (ambalaje reutilizabile) restituiti de catre clienti ambalajul nu se transforma fizic in deseu prin urmare nu se poate declara reciclarea sau valorificarea la fel ca in cazul deseurilor (nu exista deseul in sine, contract de prestari servicii, documente doveditoare cerute la completarea Declaratiei) si prin acesta va genera o contributie la fondul pentru mediu din cauza nerealizarii obiectivului, specific deseului sau de reciclare-valorificare global. Chiar daca ar fi declarate la realizarea in mod individual a obiectivelor de valorificare prin alte metode, sa presupunem prin reutilizare, sistemul ar solicita nr. de contract, document si CUI colector sau valorificator
As dori informatii cu privire la:
-modul de declarare a cantitatilor de ambalaje reutilizabile, restituite sau recuperate de la beneficiari, in Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu;
-actele doveditoare care sustin cantitatile declarate.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ytrewq , utilizator 11:19, 3 Mai 2019
Buna ziua,

Asa cum ati afirmat si dvs. se datoreaza 2 lei pe kg pentru ambalaje introduse pe piata nationala indiferent ca sunt din plastic lemn , carton.Ca ulterior se mai si face transfer de responsabilitate, in baza unui contract cu Ecorom de ex, mai scade ceva din suma de plata. Mai departe, ce mentionati dvs, nu intra in sfera de declarare si plata a AFM. Noutati posibil sa apara in declaratia pe aprilie pe AFM, dar principiul cred ca va fi la fel.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2019
Constantin Vera, Contabil
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
As fi vrut un raspuns mult mai la obiect de la consultantii de mediu sau utilizatorii Declaratiei privind obligațiile la Fondul pentru mediu.
In Metodologia de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru mediu, este prevazut la Articolul 21
(1) Obligația de a declara la Fondul pentru mediu contribuția de 2 lei/kg prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu…, revine:
a) operatorilor economici care introduc pe piața națională produse ambalate, operatorilor economici care importă/ achiziționează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/consum propriu, responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor…;
(2) Contribuția prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu…, se plătește anual de către operatorii economici prevăzuți la alin. (1) pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obiectivelor anuale …, și cantitățile de deșeuri de ambalaje încredințate spre valorificare sau incinerareși valorificare prin reciclare.

Conform art. 17 alin. (4) din Legea nr. 249 / 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cantitatea de deșeuri de ambalaje generate într-un an se consideră a fi egală cu cantitatea de ambalaje introdusă pe piața națională în anul respectiv.

In cazul in care se introduc pe piata interna, pentru prima oara, 10000 kg de paleti din lemn si se restituie 7500 kg, in Programul informatic de asistență privind completarea formularului „Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu“, in ce modul al Declaratiei se pot introduce cantitatile recuperate sub forma de ambalaje reutilizabile si nu sub forma de deseuri?

Daca se considera introduse pe piata interna doar cele 2500 kg, reprezentand diferenta dintre cele doua cantitati, apar diferente si fata de cantitatile din evidentele contabile si, desi s-a realizat obiectivul de reciclare (probabil returnare daca se include la alte metode) de 75%, totusi genereaza contributie de 5000 lei la Fondul de mediu.

Gestionarea acestor cantitati de ambalaje prin OTR mi se pare un nonsens deoarece materialul exista in gestiunea operatorului economic care a recuperat paletii, prin urmare nu trebuie recuperat de OTR din alte locuri sau din alte cantitati de deseuri de lemn existente pe piata.

Am o intrebare suplimentara pentru consultantul Komkao Consulting:
intr-un raspuns dat unui alt utilizator, ati mentionat ca in cazul cantităților de deșeuri de ambalaje din lemn, încredințate persoanelor fizice drept combustibil alternativ la lemnele pentru foc, in Declaratie, in loc de CUI ati folosit CNP al cumparatorului, cu ce ati inlocuit numarul contractului de prestari-servicii si daca procedeul a fost agreat de catre inspectorii AFM
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia lunara la fondul de mediu Cristina Mistoaca Cristina Mistoaca Buna ziua! Lucrez la o firma unde domeniul de activitatea este FABRICAREA DE UTILAJE PENTRU METALURGIE. Am centralizat cantitativ, toate ambalajele din ... (vezi toată discuția)
Apm afm - deseuri rezultate din ambalarea materiilor prime GmLed GmLed Buna ziua, Ma lovesc de urmatoarea problema analizand legea 249 / 2015 si oug 196 / 2005 Reprezint o fabrica (SRL) producatoare de becuri pe tehnologie ... (vezi toată discuția)
Declaratie fondul de mediu marianachelariu marianachelariu S-a emis o prima factura catre agentul colector de deseuri ambalaje reprezentand valorificare in scopul indeplinirii obiectivului individual. Firma colectoare ... (vezi toată discuția)