avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj voluntar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj voluntar

Buna ziua,

Eu si fosta mea sotie am divortat in urma cu 15 ani fara a face partaj. Suntem copropietari pe un apartament de trei camere obtinut in timpul casatoriei. Fosta sotie doreste sa faca donatie pe partea ei de 50% din apartament fiului nostru. Intrebarea mea este daca este posibil acest lucru fara partaj. Eu in acest moment nu doresc inca sa fac donatie pe cota mea de 50% in favoarea fiului nostru.

Legat de partaj.
In cazul in care nu exista litigiu si atat eu cat si fosta mea sotie suntem de acord cu cota de 50% si nu emitem alte pretentii, este necesar un partaj? Din cate m-am interesat, taxele de partaj sunt foarte mari. Exista o alta alternativa la un partaj? E.g o declaratie pe propria raspundere in fata unui notar ca bunul este detinut de fostii soti in proportie de 50%-50%?Poate fi apoi folosita aceasta declaratie de fosta sotie pentru a face donatie in favoarea filui nostru?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 1 Ianuarie 2015
stanescu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:57, 2 Ianuarie 2015
Fara partaj macar voluntar exsotia dvs. nu isi poate dona partea de 50% fiului dvs. Nu stiu sa existe posibilitatea de a instraina un lucru fara a se stabili mai intai cu certitudine cota fiecaruia dintre parti. Megeti la un notar.
Ultima modificare: Joi, 1 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator
Buna ziua,

Ce inseamna partaj voluntar si care sunt costurile raportate la valoarea apartamentului?

Multumesc pentru raspuns.

Costurile unui partaj, dacă îl faceți la instanța de judecată, sunt de 3% din valoarea imobilului.
Dacă mergeți la mediator, taxa se va reduce cu jumătate, dvs. plătind doar 1,5 %, conform Ordonaței 80/2013.
Multumesc.
In ultimul Dvs mesaj ati vorbit de un mediator. Este necesar un mediator sau doar un notar. Taxele notariale sunt tot 1,5 %? Aici intra si onorariul notarului?

Nota: Ce nu pot intelege este de ce un partaj voluntar costa atat de mult. La o valoare a imobilului de sa zice 60000 Euro partajul costa 1000 Euro. Nu este vorba de o vanzare si nici de o succesiune iar cei doi coproprietari isi vor pastra in continuare calitatea de co-proprietari ai propriului imobil ca si pana acum in cotele convenite de comun acord. Nu se schimba practic nimic in privinta imobilului. Nici macar o impartire fizica a bunului existent. Prin acest partaj doar se certifica ca fiecare are jumatate dintr-un bun dobandit in timpul casatoriei.
Mergeti la notar ( la mai multi ca si la ei difera onorariile) cu actul casei si interesati-va cat va costa la valoarea de grila a ap.
Poate ar fi mai bine sa mai asteptati pana va hotarati sa ii dati si partea dvs, nu mai faceti partaj si il donati impreuna. Asa, va costa si partajul si o costa si pe fosta sotie donatia.
Puteti sa va rezervati un drept de abitatie daca vreti sa aveti unde sta.
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare apartament Camerado Camerado Buna ziua ,Eu am divorțat de soțul japonez și nu am făcut Partajul la apartamentul pe care îl Deținem impreuna.Intrebarea este putem sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)
Partaj - taxe, procedura ContSters338232 ContSters338232 Buna ziua! Care sunt taxele pentru a deschide un partaj? Si care este procedura? (vezi toată discuția)