avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de munca in perioada crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de munca in perioada crestere copil

La multi ani!
Buna ziua,
In data de 21 Decembrie 2014 mi s-a suspendat contractul de munca pentru concediul ingrijire copil in urmatorii 2ani.
Intrebarea mea este daca ma pot angaja, incepand cu o data din luna ianuarie, la o alta firma si in ce conditii.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:34, 15 Aprilie 2015
1. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru concediti crestere copil (CCC) puteti obtine venituri profesionale in limita a 3.000 lei pe an calendaristic.
- Nu au aparut inca modificarile la Normele de aplicare a OUG 111/2010 pentru a sti care pot fi sursele acestor venituri.

2. - Daca doriti neparat sa va angajati la o alta firma o puteti face daca suspendati plata indemnizatiei pentru CCC.
- In acelasi timp trebuie sa solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) de la actualul angajator si apoi incetarea CIM cu aceeasi data.
Sa inteleg ca nu pot beneficia de indemnizatia de crestere copil ( CCC) in paralel cu veniturile salariale doar pentru ca nu au aparut normele?
Ma ajutati sa interpretez art I lit c din legea 126/2014 care modifica ordonanta 111/2010 ?
Multumesc.
1. Articolul pomenit de dvs. din Legea 126/2014 modifica OUG 111/2010 care acum spune:

Art. 16
...

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art. si art. 9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.
(n.m. 1 ISR = 500 lei, deci 6 ISR - 3.000 lei)


2. Normele ar trebui sa precizeze daca acesti 3.000 lei pot fi obtinuti de la locul de munca unde a fost suspendat contractul individual de munca (CIM) sau de la alta sursa.

3. Pana nu apar modificarile la Norme nici AJPIS nu stie cum sa procedeze.
Va multumesc foarte mult!
Buna seara,
Am cautat dar, inca n-am gasit nimic referitor la norme. Puteti, oare sa-mi confirmati (sau nu) aparitia normelor?
Va multumesc mult pentru timpul si bunavointa dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil si compatibilitate obtinere venituri ca pfa CATIS CATIS Buna ziua, Am primit decizia de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului dar as vrea sa contest perioada de la care intru in plata. Am nevoie sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului berescu_laura berescu_laura buna ziua!Am o interprindere individuala si sunt insarcinata..As vrea sa stiu daca trebuie sa imi suspend activitatea pentru a beneficia de alocatia de ... (vezi toată discuția)
Contract civil oanaelena88 oanaelena88 Buna ziua! Sunt angajata cu contract individual de munca din martie anul trecut. Din luna noiembrie lucrez part time la o firma cu contract civil perioada ... (vezi toată discuția)