avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil si compatibilitate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil si compatibilitate obtinere venituri ca PFA

Buna ziua,

Am primit decizia de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului dar as vrea sa contest perioada de la care intru in plata. Am nevoie sa imi spuneti daca voi avea castig de cauza sau nu.

Situatia mea:
- am nascut pe 15 feb 2015
- salariat full time - de unde concediul de maternitate s-a terminat pe 29 martie 2015
- am un PFA ca traducator pentru care venitul anual estimat pe anul 2015 este sub 1000 ron (deci sub 6 ISR)

Crezand ca in concediu de crestere copil avem dreptul la realizarea de
venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei
activităţi, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic, am tot amânat suspendarea PFAului chiar daca nu am mai realizat venituri din acesta, din cauza lipsei de timp.
- Intr-un final mi-am suspendat activitatea PFAului incepand cu 24 aprilie 2015. Am depus declaratia cu veniturile realizate efectiv pe anul in curs, care sunt sub 200 ron....

Ce s-a intamplat: Cei de la Agentia judeteana pentru plati si inspectii sociale, mi-au luat in calcul indemnizatia de la data suspendarii PFA-ului si nu de la data terminarii concediului de maternitate.

Au procedat corect avand in vedere legea Nr. 126 din 23 septembrie 2014????? (Mentionez ca pentru mine este destul de frustrant, avand in vedere ca veniturile din PFAul de pe anul acesta sunt mai mult decat modice.... si din cauza acestui PFA am pierdut 24 de zile de indemnizatie).

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:09, 3 Iulie 2015
1. - Legea 126/2014 spunea ca Guvernul trebuie sa modifice Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor in termen de 30 de zile.
- Acesta trebuia sa se intample pana la sfarsitul anului 2014 dar Normele nu s-au modificat nici pana acum.

2. - In modificarea Normelor trebuia specificat, printre altele, si sursele din care se pot obtine ce 6 ISR = 3.000 lei pe an calendaristic.
- De aceea acum AJPIS nu stiu cum sa aplice legea deoarece OUG 111/2010 si actualele Norme spun ca pentru a beneficia de CCC trebuie suspendata toate activitatile care aduc venituri profesionale impozabile.

3. Asadar AJPIS are baza legala pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC cu data cu care ati suspendat activitatea PFA.

4. - Ar fi bine sa faceti o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Rog, sa ne postati si aici raspunsul primit, poate mai ajuta si pe altii! Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri despre indemnizatia de crestere a copilului Cristina_M84 Cristina_M84 Buna ziua! Am nevoie de lamuriri cu temeiul legal, daca se poate. Am nascut in luna iulie, iar la jumatatea lunii septembrie, cand mi s-a terminat concediul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - venituri din drepturi de autor sub 3000 lei/an medellin medellin Buna ziua sotia mea, studenta la zi la o facultte de stat, urmeaza sa depuna dosarul pentru indemnizatia de crestere copil pentru 2 ani. Din 2014 lucreaza ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de maternitate roxana-georgiana roxana-georgiana Buna ziua, am deschis un I.I. anul trecut in aprilie, sunt si eu angajata ca si administrator cu contract de 2 ore, as vrea sa ma lamuriti daca este adevarat ... (vezi toată discuția)