avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Cand o firma este platitore de impozit pe venit sau pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Cand o firma este platitore de impozit pe venit sau pe profit?

Buna ziua
cand o firma este platitore de impozit pe venit si cand este platitoare pe profit?
Cel mai recent răspuns: Cabinet Expert Contabil , Contabil 13:29, 3 Ianuarie 2015
Impozitul pe venit se plateste de catre microintrepinderi
O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent
a) realizează venituri, altele decât:
activităţi în domeniul bancar;
activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
activităţi în domeniul jocurilor de noroc.
b) realizează venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale; (Încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analiza contractelor încheiate şi a altor documente care justifică natura veniturilor.
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro; (Pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, se vor lua în calcul aceleași venituri care constituie baza impozabilă, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiași exerciţiu financiar.)
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale
e)nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Care sunt regulile de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii?
Impozitul pe veniturile microîntreprinderii este obligatoriu.
O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale la data înregistrării la registrul comerţului.
Impozitul pe profit este platit de catre persoanele juridice care nu se incadreaza in categoria microintreprinderilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agentii imobiliare CONSTANTINESCU DOINA CONSTANTINESCU DOINA Agentiile imobiliare care au ca obiect de activitate inchirierea de apartamente pot fi microintreprinderi sau sunt din oficiu platitoare de impozit pe profit? (vezi toată discuția)
Infiintare srl intermediere in asigurari COSMIN-GJ COSMIN-GJ buna ziua doresc sa deschid un srl tip microintreprindere cu 3 la suta cota de impozitare din venit.veniturile principale cel putin la inceput o sa fie din ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit venit Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca o societate are caen executie instalatie electrica deci are in balnata la conturi de venit 704 - venituri din servicii ... (vezi toată discuția)