Buna dimineata, ma intereseaza si pe mine daca 2 soti pot face iesirea din indiviziune.
Avem impreuna o casa cumparata de la parintii sotiei. Cand am cumparat casa nu eram casatoriti. Casa am cumparato cu contract de vz-cu cu uzufruct. Ulterior am aflat ca partea ei este in pericol conf. art.845 c.civ.(deoarece sotia mai are frati). Acum vrem sa facem iesirea din indiviziune si parintii sa-i vanda uzufructul doar sotiei cu titlu oneros.
Credeti ca este alegerea cea mai buna sa nu o mai atace fratii pe sotie?
Pai scrie cam asa: ,,proprietarii intra de drept in posesia bunului astazi 01.01.2009 dar de fapt la moartea uzufructuarilor.
Ceva de genul asta, in nici un caz nu scrie de abitatie viagera cu toate ca nu stiu ce inseamna.
Termenii folositi in contract sunt: nuzi proprietari si uzufructuari.
Nudul proprietar este proprietarul acre nu are posesia bunului sau. Uzufructuarii sunt cei ce se bucura de "fructele" bunului(chirii, etc).
Cu alte cuvinte, stati acasa, si va vedeti de treaba intrucat nu se pierde nimic iar odata cu moartea parintilor sotiei o sa aveti si posesia si "fructele"!
Nu rezolati nimic prin vanzarea uzufructului. Prezumtia ramane, deoarece la momentul incheierii exusta acel drept de uzufruct. Nu conteaza ce se intampla ulterior. Mai degraba faceti ceva ca sa aveti o dovada a platii unui pret real, e singura varianta sa nu aiba loc reductiunea donatiei.
Va multumesc pentru sfat si timpul acordat, asa am gandit si eu de la inceput dar tot pe siteul acesta am citit tot felul de versiuni si e normal sa ma interesez in toate cazurile posibile.
Unii spun ca poate fratii sa-i strice cota parte a sotiei, binenteles in termenii juridici (rezolutiune sau nu stiu cum), si noi stiind ca am platit pretul casei, ba mai mult fratele sotiei a primit toti banii din contract drept donatie pentru care a semnat in aceeasi zi, ne facem griji.
Daca sotia are un singur frate si acesta a primit banii, ca donatie, si aveti o dovada a acestei donatii nu aeti de ce sa va faceti griji.
Nu v-as recomanda sa stati acasa cum zice colegul. Este un sfat gresit dupa parerea mea. Daca nu aveti o dovada ca fratele a primit acei bani ca donatie, acesta poate ataca contractul de vanzare-cumparare pentru a se constata ca este o donatie deghizata si pentru a cere reductiunea donatiei in ceea ce priveste cota sotiei dumneavoastra care incalca rezerva succesorala a fratelui dumneaei. Prin urmare raspunsurile de mai sus ale colegilor sunt partial gresite.
Dumneavoastra puteti multumi pentru orice sfat primit, dar v-as sfatui sa le urmati pe cele avizate.