avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna restant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna restant

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de concediu de odihna pentru anul 2013, tinand cont ca in tot acel an am fost in concediu de boala (cancer) si nu am lucrat nicio zi. am reinceput sa lucrez incepand cu februarie 2014. sunt salariat in Sanatate (asistent medical)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: JulianDoe , utilizator 21:32, 5 Ianuarie 2015
Pentru 2013 nu veti beneficia de CO.

HG 250/1992
Art. 5
(1) Salariaţii care au lipsit de la serviciu întregul an calendaristic, fiind în concediu medical sau în concedii fără plată acordate potrivit art. 25 alin. (3), nu au dreptul la concediul de odihnă pentru acel an.

(2) În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concedii fără plată prevăzute la art. 25 alin. (3), însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici consecutivi, salariaţii au dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat în anul reînceperii activităţii, în măsura în care nu a fost efectuat în anul în care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevăzute la alin. (1).
multumesc pentru raspuns.
am pus aceasta intrebare intrucat auzisem la inceputul lui decembrie 2014 ca s-au facut unele modificari la Codul Muncii, si ar fi urmat ca presdintele Basescu sa promulge legea inainte sa isi termine mandatul. printre altele era vorba si de o modificare care prevedea ca beneficiaza de concediu de odihna si persoanele care au stat tot anul in concediu de boala.
imi permit sa citez de pe Digi 24 ([ link extern ] )

"La articolul 145, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.”

5. La articolul 145, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4) – (6), cu următorul cuprins:

„(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

(5) În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.”

6. Articolul 146 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 146. – (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual."

eu, nefiind jurist, am o perceptie diferita de a dumneavoastra. evident, m-as bucura enorm sa pot beneficia de aceasta prevedere, in situatia mea...
ce puteti spune referitor la citatul mentionat ?

multumesc pentru rabdare.
Este binevenita aceasta modificare a Codului Muncii, dar pana in prezent nu este materializata - legea a fost contestata la Curtea Constitutionala (sesizare de neconstituţionalitate formulată de un număr de 75 deputaţi aparţinând Grupurilor Parlamentare ale Partidului Democrat Liberal şi Partidului Naţional Liberal).

De asemenea, va pot spune , ca o lege care intra in vigoare nu are efect retroactiv.
din pacate nu e raspunsul pe care mi l-as fi dorit, dar asta e :)
va multumesc foarte mult pentru timpul dumneavoastra.
Nu are cum sa va fie aplicabil un text de lege care nu a intrat inca in vigoare si care daca era in vigoare nu s-ar aplica decat pentru situatiile aparute dupa intrarea lui in vigoare.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pe perioada concediului crestere copil oanaoproiu oanaoproiu Buna ziua, In legatura cu legea votata pe 03 decembrie 2014 cu privire la modificarea Codului Muncii, aliniatele 145 si 146( continutul mai jos), am ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna ptr concediu medical matei11 matei11 Buna ziua Am o salariata care intra in concediu medical Sarcina si lauzie in luna aprilie. A venit cu o cerere de concediu odihna ptr anul 2017 -. Cum ii ... (vezi toată discuția)
Cate zile de concediu de odihna imi revin dupa intoarcerea din concediu de crestere a copilului? baloghandi baloghandi Buna ziua! Am nascut in iulie 2014 si in iunie 2015 m-am intors la lucru. In contractul meu de munca figureaza 21 de zile de concediu de odihna pe an, din ... (vezi toată discuția)