avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eroare Judiciara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Eroare Judiciara

Am intrat in posesia unei Decizii Civile irevocabile in care solutia se fundamenteaza pe aplicarea unei dispozitii legale care nu era in vigoare la data invocarii acesteia de catre instanta.Mai precis este aplicata retroactiv fara sa existe nici o prevedere care sa permita acest lucru.

As dori sa stiu daca se mai poate face ceva, fiind o hotarare irevocabila dar in acelasi timp bazata pe o utilizare improprie a legii.

Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
costel58, utilizator
Cel mai recent răspuns: costel58 , utilizator 10:42, 7 Ianuarie 2015
Buna ziua,
Aplicarea retroactiva a legii civile este contrara art.6 din NCC.
eu.ro.lex a scris:

Aplicarea retroactiva a legii civile este contrara art.6 din NCC.

Nu e chiar așa.
Ar trebui să aveți în vedere și alin. 6 al art. 6 C.civ. și de asemena prevederile art. 5 alin. 2 din LPA C.civ.

Revenind la subiectul topicului, din ceea ce spuneți nu rezultă că s-a aplicat retroactiv legea - „aplicarea unei dispozitii legale care nu era in vigoare la data invocarii acesteia” - deci dacă nu mai era în vigoare la momentul invocării, înseamnă că s-a aplicat o lege care a fost în vigoare anterior.
În acest caz legea nouă (în vigoare) nu a retroactivat ci legea veche (ieșită din vigoare dar invocată de instanță) a ultraactivat.
Sunt două noțiuni diferite.

Ar fi bine să vorbiți cu un avocat care să vadă hotărârea să măcar să ne oferiți detalii cu privire la situația de fapt și la legea aplicată.
E greu de crezut că o hotărâre a rămas definitivă și s-a făcut greșit aplicarea legii în timp.
In Monitorul Oficial in care a fost publicata legea in disctie, se prevede ca aceasta intra in vigoare la o luna DUPA data evenimentului care a facut obiectul cauzei.In realitate la data in cauza era in vigoare legea anterioara care avea prevederi ce ar fi schimbat radical solutia instantei.Situatia se poate proba cu Monitoarele Oficiale.

Raman cu intrebarea daca se poate face ceva.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
costel58, utilizator
Dacă ați invocat greșita aplicare a legii în fața instanței de recurs, iar aceasta nu s-a pronunțat asupra acestui aspect ar putea fi admisibilă o contestație în anulare a hotărârii respective.

Pe de altă parte acuma vorbiți de „data evenimentului care a făcut obiectu cauzei”, iar anterior ați spus despre „data invocării legii de către instanță”.
Oricum datele pe care le-ați furnizat sunt prea puține pentru a putea primi un răspuns corect.

Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
Din ce am înțeles, domnule Patrick_, la data incidentului ce a cauzat nașterea litigiului exista o publicare în Monitorul oficial a unei legi noi (sau o modificare a uneia vechi), dar ea nu era încă intrată în vigoare, netrecând timpul prevăzut de la publicare. Astfel, instanța a socotit incidente cauzei dispozițiile legii care urma să intre în vigoare, deși ele nu existau la momentul nașterii conflictului. Probabil pentru că de la eveniment până la primul termen legea intrase deja în vigoare și instanța nu a fost atentă la date. Deci soluția instanței s-a întemeiat pe o lege care nu era încă în vigoare la data faptelor ce au făcut obiectul dosarului. Înțeleg că e vorba de o retroactivare.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Radu9, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicarea oug 46/2009 Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. In cazul art. 1, alin. 10 din OUG 46/2009 se poate vorbi de retroactivitatea acestuia. Din punctul meu de vedere din ... (vezi toată discuția)
Termen 45 de zile ori 60? ContSters14496 ContSters14496 ART. 26 Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de ... (vezi toată discuția)
A fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a art. 483, alin. (2) din noul cod de procedura civila? maria234 maria234 Buna ziua. Ieri a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a penultimei teze a legii nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor, ... (vezi toată discuția)