avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Eroare Judiciara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Eroare Judiciara

Am intrat in posesia unei Decizii Civile irevocabile in care solutia se fundamenteaza pe aplicarea unei dispozitii legale care nu era in vigoare la data invocarii acesteia de catre instanta.Mai precis este aplicata retroactiv fara sa existe nici o prevedere care sa permita acest lucru.

As dori sa stiu daca se mai poate face ceva, fiind o hotarare irevocabila dar in acelasi timp bazata pe o utilizare improprie a legii.

Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
costel58, utilizator
Cel mai recent răspuns: costel58 , utilizator 10:42, 7 Ianuarie 2015
Este corect. S-a aplicat la data de 27 Mai o lege publicata in MOf. la 18 Mai cu specificatia ca va intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicare, adica de la 18 Iunie.
După cum spuneam, nu e clar din ceea ce spuneți dacă instanța a făcut corect aplicarea legii în timp sau nu. Depinde despre ce fel de lege e vorba și despre perioada faptelor pentru care se aplică acea lege. Neretroactivitatea legii este consacrată comstituțional doar în ceea ce privește legea penală, cu excepția celei mai favorabile.

Oricum, dacă ați avut ocazia să invocați acest motiv la fond sau în căile de atac și nu ați făcut-o, hotărârea va rămâne așa cum e.
Motivul a fost invocat si la fond si la recurs si sta la baza solutiei instantei astfel incat varianta erorii este improbabila.Data intrarii in vigoare este mentionata expres in legea in cauza asa cum am mentionat.Instanta a aplicat la 27 Mai o lege care intra in vigoare la 18 Iunie.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
costel58, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea oug 46/2009 Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. In cazul art. 1, alin. 10 din OUG 46/2009 se poate vorbi de retroactivitatea acestuia. Din punctul meu de vedere din ... (vezi toată discuția)
Termen 45 de zile ori 60? ContSters14496 ContSters14496 ART. 26 Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de ... (vezi toată discuția)
A fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a art. 483, alin. (2) din noul cod de procedura civila? maria234 maria234 Buna ziua. Ieri a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a penultimei teze a legii nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor, ... (vezi toată discuția)