avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu imobiliar

Buna seara,

Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in cauza trebuie semnata de presedintele asociatiei. Ce se face in cazul in care respectivul propietar restantier este chiar presedintele asociatiei ?
2.Ce se intampla mai departe dupa instituirea privilegiului imobiliar ? Apartamentul este scos la vanzare?Se eveacueaza propietarul? Sau asociatia isi recupereaza datoria cand va fi vandut imobilul de respectivul propietar?
3.Daca propietatea respectiva este dobandita prin credit bancar, cum se instituie privilegiul imobiliar in fav asociatiei de propietari ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:54, 6 Octombrie 2015
Sunt aspecte distincte instituirea privilegiului imobiliar si vanzarea apartamentului
Conform disp L nr 230/2007
Art 51
(1)Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2)Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3)Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Privilegiul imobiliar reprezinta operatia prin care asociatia de proprietari informeaza oficiul pentru cadastru si publicitate imobiliara ca impotriva proprietarului apartamentului exista o somatie de plata reprezentata de sumele cu titlu de restanta neachitate in termenul legal prevazut
De la instituirea privilegiului imobiliar,proprietarul nu mai poate incheia documente autntificate pentru tranzactionarea bunului imobil asupra caruia la ocpi exista o sarcina=privilegiu imobiliar inscris de asociatia de proprietari
1. Da, cererea de inscriere a privilegiului imobiliar trebuie semnata de presedinte.
Daca va ingrijoreaza faptul ca nu va semna, pentru ca trebuie sa puna si stampila, va pot spune ca aceasta actiune nu are o contributie prea mare in recuperarea banilor din restanta.
Privilegiul imobiliar in sine nu inseamna decat faptul ca nu poate vinde apartamentul fara plata datoriei fata de creditor - banci, asociatie de proprietari, toti acestia depunand informarile necesare la Registrul de carte funciara etc.

2. Din punct de vedere al asociatiei, apartamentul nu poate fi scos la licitatie si nici proprietarul evacuat numai prin simpla inscriere a privilegiului imobiliar.
Asociatia trebuie sa-l dea in judecata pe restantier, respectiv pe presedinte, care trebuie sa semneze cererea de trimitere in judecata. Asa ca va loviti de aceeasi situatie absurda.
In urma procesului se obtine o hotarare judecatoreasca definitiva, iar cu aceasta se merge la executorul judecatoresc care va prelua misiunea de recuperare a banilor prin mai multe metode, intre care poprire pe salariu / pensie / alte venituri declarate sau prin scoaterea la licitatie a apartamentului.

3. Din pacate, in societatea noastra pana si la inscrierea privilegiului imobiliar bancile au prioritate de grad 0, ca sa zic asa, adica, in caz de vanzare a unui apartament, intai se indestuleaza banca si apoi ceilalti creditori in ordinea inscrierii la Registrul de carte funciara.

Una din solutiile premergatoare ar fi sa discutati cu presedintele asociatiei sa-si achite putin cate putin din restanta.
Alta solutie ar fi sa convocati o AG si sa-l schimbati din functie, alegandu-va alt proprietar ca presedinte care sa poata semna acte de acest gen, intre altele.

@tashmin,
1. Aveti un presedinte care nu respecta legea prin neplata debitelor catre asociatiei. Asa ca schimbati presedintele. Alegeti altul, un proprietar corect fata de asociatie.
2. Nu se intampla nimic dupa instituirea privilegiului. Pentru recuperarea debitelor asociatia trebuyie sa-l actioneze in judecata pe restantier. Dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti prin care se obliga restantierul sa achite suma de xxx lei, asociatia va apela la un executor. Abia executorul poate scoate apartamentul la vanzare prein executare daca nu exista posibilitatea retinerii sumelor din venituri (salariu, pensie...)
3. Privilegiul imobiliar se poate instituie de catre asociatie indiferent ca apartamentul este grevat sau nu de alte datorii, ipoteci...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii rau-platnic cristian_conea cristian_conea In bloc exista un proprietar care are apartamentul scos la licitatie de catre o banca pt. neplata creditului luat. Proprietarul are datorii la plata ... (vezi toată discuția)
Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)