avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptie de neconstitutionalitate art 483 fara recurs ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptie de neconstitutionalitate art 483 fara recurs litigii munca

Ma deranjeaza f tare ca nu pot sa atac apelul cu recurs la ICCJ in litigiu de munca.
Motivul este ca e probabil ca in orasele resedinta de judet, unde CA e peste drum de Tribunal, sa poata exista influente mafiote care sa afecteze in egala masura ambele institutii. Exact acelasi argument ca si in cazul stramutarii.
Va rog sa ma sfatuiti cum pot face asa ceva.

Mai concret, trebuie sa fac pur si simplu recurs la ICCJ, care ar constata ca e inadmisibil. Dar introducand cu aceasta ocazie exceptia de neconstitutionalitate, va trebui mai intai sa il trimita la CCR??
Cel mai recent răspuns: ContSters352260 , utilizator 16:14, 17 Noiembrie 2015
Motivul pentru care hotararile pronuntate in conflictele de munca nu pot fi atacate cu recurs este acela ca pur si simplu asa prevede art. 483 din noul Cod de procedura civila. Si nu trebuie uitat si faptul ca noul Cod de procedura civila prevedea ca in recurs partile trebuiau sa fie reprezentate de avocat. Aceste prevederi au fost insa declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei prin Decizia nr. 462/2014. Mai degraba legiuitorul a avut in vedere ca un angajat concediat nu isi putea permite sa angajeze un avocat.

Ridicati exceptia de neconstitutionalitate in fata instantei de fond sau in fata instantei de apel.


Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
adriana_c, utilizator
Am omis sa precizez ca desigur este admirabil ca acum se pot ataca cu apel, spre deosebire de inainte cand se puteau ataca doar cu recurs.
Insa eu vreau sa fie atacabile si cu apel, si cu recurs!
Sau poate nu ma intereseaza neaparat sa fie 2 grade de jurisdictie, dar vreau neaparat sa ma pot adresa ICCJ, sa bypassez mafia locala!
Pana si contestatie in anulare tot la CA trebuie sa depun...

Exista vreorice modalitate prin care ma pot adresa ICCJ??

Daca ridic exceptia de neconstitutionalitate in fata instantei de fond sau in fata instantei de apel, atunci pe buna dreptate vor refuza sa seziseze CCR, deoarece nu va fi avut nicio legatura cu obiectul cauzei!
Mai concret, trebuie sa fac pur si simplu recurs la ICCJ, care ar constata ca e inadmisibil.


Cererea de recurs nu se depune la ICCJ, ci la instanta a carei hotarare se ataca, deci la curtea de apel. Iar curtea de apel nu va trimite recursul declarat de dvs. la ICCJ, pentru ca in competenta ICCJ nu intra judecarea conflictelor de munca.

NCPC
Art. 490
Depunerea recursului
(1) Recursul şi, dacă este cazul, motivele de casare se depun la instanţa a cărei hotărâre se atacă, sub sancţiunea nulităţii (...).


Daca ridic exceptia de neconstitutionalitate in fata instantei de fond sau in fata instantei de apel, atunci pe buna dreptate vor refuza sa seziseze CCR, deoarece nu va fi avut nicio legatura cu obiectul cauzei!

In fata oricarei instante veti ridica exceptia, aceasta trebuie sa aiba legatura cu solutionarea cauzei.

Legea 47/1992
Art. 29
(1) Curtea Constitutionala decide asupra exceptiilor ridicate in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial privind neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei dispozitii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta in vigoare, care are legatura cu solutionarea cauzei in orice faza a litigiului si oricare ar fi obiectul acestuia. 
(2) Exceptia poate fi ridicata la cererea uneia dintre parti sau, din oficiu, de catre instanta de judecata ori de arbitraj comercial. De asemenea, exceptia poate fi ridicata de procuror in fata instantei de judecata, in cauzele la care participa. 
(3) Nu pot face obiectul exceptiei prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale. 
(4) Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare. Odata cu incheierea de sesizare, instanta de judecata va trimite Curtii Constitutionale si numele partilor din proces cuprinzand datele necesare pentru indeplinirea procedurii de citare a acestora. 
(5) Daca exceptia este inadmisibila, fiind contrara prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanta respinge printr-o incheiere motivata cererea de sesizare a Curtii Constitutionale. Incheierea poate fi atacata numai cu recurs la instanta imediat superioara, in termen de 48 de ore de la pronuntare. Recursul se judeca in termen de 3 zile. 
adriana_c a scris:

curtea de apel nu va trimite recursul declarat de dvs. la ICCJ, pentru ca in competenta ICCJ nu intra judecarea conflictelor de munca.


Totusi, eu nu am citit concluzia asta din textul de lege mentionat.
Instanta a carei hotarari se ataca doar verifica conditiile de forma ale cererii, respectiv sa scrie numele, semnatura etc.
Cum ar putea CA sa se pronunte asupra competentie ICCJ? ICCJ e suprema si are competenta in toate materiile.
Concluzia o puteti trage din textul art. 493 din NCPC, pe care nu l-am mentionat, dar si din dispozitiile referitoare la competenta ICCJ.

Art. 493
Procedura de filtrare a recursurilor
(1) Când recursul este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele instanţei sau preşedintele de secţie ori, după caz, persoana desemnată de aceştia, primind dosarul de la instanţa a cărei hotărâre se atacă, va lua, prin rezoluţie, măsuri pentru stabilirea aleatorie a unui complet format din 3 judecători, care va decide asupra admisibilităţii în principiu a recursului. Dispoziţiile art. 475 alin. (3) sunt aplicabile.

Cu alte cuvinte, instanta a carei hotarare se ataca trimite dosarul ICCJ cand recursul este de competenta ICCJ.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
adriana_c, utilizator

Alte discuții în legătură

S-a admis cererea de exceptie misugeorge misugeorge sa traiti. inalta curte de casatie si justitie a admis cererea prin care am invocat exceptia neconstitutionalitatii articolului 483 aliniatul 2 din codul de ... (vezi toată discuția)
Rejudecarea unui proces emil6702 emil6702 Cand un proces se judeca cu retinere la instanta de recurs/apel si cand se retrimite aceleiasi instante? (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in recurs (litigiu de munca) ContSters381905 ContSters381905 bunaseara. am pierdut la apel litigi de munca dupa noul cod procedura civila. hotararea este definitiva, insa cu toate acestea doresc sa fac recurs. as dori ... (vezi toată discuția)