avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptie de neconstitutionalitate art 483 fara recurs ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptie de neconstitutionalitate art 483 fara recurs litigii munca

Ma deranjeaza f tare ca nu pot sa atac apelul cu recurs la ICCJ in litigiu de munca.
Motivul este ca e probabil ca in orasele resedinta de judet, unde CA e peste drum de Tribunal, sa poata exista influente mafiote care sa afecteze in egala masura ambele institutii. Exact acelasi argument ca si in cazul stramutarii.
Va rog sa ma sfatuiti cum pot face asa ceva.

Mai concret, trebuie sa fac pur si simplu recurs la ICCJ, care ar constata ca e inadmisibil. Dar introducand cu aceasta ocazie exceptia de neconstitutionalitate, va trebui mai intai sa il trimita la CCR??
Cel mai recent răspuns: ContSters352260 , utilizator 16:14, 17 Noiembrie 2015
Nu sunt deloc multumit de raspuns. Eu nu reusesc sa citesc in textul respectiv ca CA poate declara ca inadmisibil un recurs adresat ICCJ... chiar daca ar avea dreptate, tot ICCJ trebuie sa se pronunte asupra admisibilitatii!
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
aidu, utilizator
si mie mi se pare neconstitutional art. 483 alin. (2) din ncpc precum si art 214 din legea 62/2011 privind faptul ca nu mai poti ataca cu recurs o hotarare data in apel in conflictele de munca.
Pai daca hotararea respectiva intra sub incidenta motivelor de casare prevazute la art. 488 din ncpc dar eu nu o mai pot supune controlului judiciar pentru ca nu ma lasa dispozitiile art. 483 alin. (2) si art 214 din legea 62/2011 atunci vadit se incalca constitutia iar art. 483 alin. (2) si art 214 din legea 62/2011 sunt neconstitutionale...sau ma rog trebuie declarate neconstitutionale.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
ContSters352260, utilizator
Intr-adevar. Dar singura posibilitate este invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in apel??
Caz in care nu prea vad cum poate fi invocat daca hotararea respectiva intra sub incidenta motivelor de casare prevazute la art. 488...
Pt ca exceptia va fi sustinuta in fata instantei inaintea pronuntarii hotararii!

In ce alt mod poate fi sustinuta neconstitutionalitatea??
Pai haide sa vedum cum?
In primul rand trebuie sa avem o hotatare data in apel in conflicte de munca iar ca parte suntem nemultumiti de ea pentru ca, consideram noi, hotararea intra sub incidenta motivelor de casare prevazute numai la recurs: spre exemplu punctul 8 - hotararea este data cu aplicarea gresita a legii.
Hotararea data in apel trebuie sa o atacam, cu cerere de recurs, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Cererea cu motivele de recursul o depunem la Curtea de Apel, iar Curtea de Apel este obligata sa o trimita catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cererea cu motivele de recurs sesizam Inalta Curte de Casatie si Justitie cu neconstitutionalitatea art. 483 alin. (2) din ncpc si art. 214 din legea 62/2011. Aratam cu motive ca hotararea data in apel intra sub incidenta motivelor de casare din recurs. Inalta Curte de Casatie si Justitie este obligata sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea art. 483 alin. (2) din ncpc si art. 214 din legea 62/2011. Inalta Curte de Casatie si Justitie poate sesiza CC si din oficiu.
Pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate solutionarea cererii de recurs se suspenda facultativ comform art. 413 alin. (1) punctul 1 din ncpc.
Dupa ce Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea acestor articole, decizia este comunicata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Inalta Curte de Casatie si Justitie trece mai departe si lejera la solutionarea recursului. Dispozitiile acestor articole sunt suspendate de drept timp de 45 de zile, iar dupa 45 de zile dispozitiile articolelor inceteaza definitiv daca guvernul sau paramentul sunt de acord.

Daca nu este asa atunci rugam un avocat sa intre si sa ne explice cum trebuie facut.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
ContSters352260, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a admis cererea de exceptie misugeorge misugeorge sa traiti. inalta curte de casatie si justitie a admis cererea prin care am invocat exceptia neconstitutionalitatii articolului 483 aliniatul 2 din codul de ... (vezi toată discuția)
Rejudecarea unui proces emil6702 emil6702 Cand un proces se judeca cu retinere la instanta de recurs/apel si cand se retrimite aceleiasi instante? (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in recurs (litigiu de munca) ContSters381905 ContSters381905 bunaseara. am pierdut la apel litigi de munca dupa noul cod procedura civila. hotararea este definitiva, insa cu toate acestea doresc sa fac recurs. as dori ... (vezi toată discuția)