avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt sau gestiune frauduloasa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt sau gestiune frauduloasa?

Un sofer de tir, angajat la o societate comerciala privata, scoate o cantitate de motorina din rezervorul autovehiculului pe care il are in primire si o da cu titlu de imprumut unui alt sofer de la o alta companie. ( o forma mascata de a vinde motorina pentru cazul in care sunt descoperiti). Ce fapta comite soferul : furt sau gestiune frauduloasa?
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 23:44, 7 Ianuarie 2015
Poate fi delapidare.
pai pentru delapidare nu are calitatea de functionar public. Chiar si in forma extinsa din art. 175 parca.
Este asa cum va spun eu, cititi si art.308 c.p
Din punctul de vedere al acestui articol, aveti dreptate. Se poate merge si pe delapidare. Insa eu cred ca se poate merge si pe gestiune frauduloasa. Ma gandesc la asta prin prisma celor prevazute in alineatul 1. Cred ca limita dintre acestea e foarte subtire si poate nu este gresita niciuna din interpretari. Din nefericire, desi ma intereseaza discutiile juridice, nu sunt un practician pentru a vedea aceste diferente. Intr-o discutie, insa au fost unele persoane care au sustinut ideea furtului.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
vldstf, utilizator
Buna seara.
Este delapidare.
NCP, art. 295: "Delapidarea :
(1) Insusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar public, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."
La art 308 se prevede ca:

"ART. 308
Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispozitiile art. 289-292, 295, 297-301 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delapidare tudor_c tudor_c Buna seara, Am o situatie nu tocmai placuta. Recent am transferat din contul firmei 1050 lei si ca sa acopar banii din gestiune am emis o factura de ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - delapidarea ceferistul10 ceferistul10 Buna seara in noul cod penal sa modificat ceva la infractiunea de delapidare dosarul este de 3 ani in cercetare firma fraudata a intrat in insolventia (vezi toată discuția)
De la evaziune la delapidare toaderoana toaderoana Va rog sa-mi ziceti si mie daca o persoana poate fi trecut de la evaziune la delapidare desi nu e functionar public. (vezi toată discuția)