avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate absoluta declaratie strain de succesiune prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate absoluta declaratie strain de succesiune prin neacceptare

Buna ziua, mama mea a dat la notariat in anul 1996 o declarative prin care arata ca este straina de succesiunea tatalui prin neacceptare.A dat acea declaratie crezan ca este de accord ca fratele ei impreuna cu familia sa locuiasca in casa parinteasca pana la solutionarea procedurii succesorale, si nicidecum ca ar renunta la mostenire. Mai ales ca stia ca nu se putea dezbate succesiunea pt ca nu existau acte pe bunurile ramase: o casa si un teren. Cu toate astea noatrul a eliberta certificate de mosteniotr fratelui mamei in care acesta figureaza uic mostenitor, iar mama straina de succesiune prin neacceptare. Se poate anula in instant aceasta declaratie?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:02, 11 Ianuarie 2015
In principiu, declaratia poate fi contestata, caz in care certificatul de mostenitor ar putea fi anulat.
Problema se pune in modalitatea in care s-ar putea dovedi instantei eroarea in care a fost persoana la momentul formularii declaratiei cat si modalitatea in care persoana reclamanta s-a comportat in calitatea sa de mostenitor. Daca persoana in cauza dupa formularea declaratiei s-a comportat ca un adevarat renuntator, iar din toate probele va rezulta acest lucru, atunci o eventuala actiune formulata in instanta are mari sanse de a fi respinsa.
Multumesc pt raspuns. Insa mai este ceva, notarul nu putea eliberat certificatul deoarece parintii nu aveau acte de proprietate pt teren si casa. De aceea a dat si mama acea declarative deoarece credea ca permite fratelui sa stea in casa parinteasca pana la rezolvarea problemei juridice in ceea ce pricveste imobilul, un eventual process de uzucapiune
Putea sa elibereze certificat de moștenitor de calitate in acel certificat se stabilește doar numărul si calitatea moștenitorilor ulterior prin alt certificat suplimentar sa se introducă si bunuri in masa succesorala adică terenul si casa.
Ceea ce vreți dvs este fff greu șansele sunt mici sa anulați o asemenea declarație...
Legea reglementeaza doua tipuri de nulitati: nulitatea relativa si nulitatea absoluta.

Avand in vedere faptul ca actul a fost incheiat in anul 1996, nulitatea relativa nu mai poate fi invocata, o cerere in anulare lovindu-se de exceptia prescriptiei extinctive (3 ani).

Mai ramane invocarea nulitatii absolute (cerere avand ca obiect constatarea nulitatii, imprescriptibila). Greu de crezut ca ar exista temeiuri pentru o astfel de cerere.

Eroarea (invocata mai sus ca temei al unei actiuni) este temei de anulare (nulitate relativa), nu de nulitate absoluta. Prin urmare, o astfel de cerere se va lovi de exceptia prescriptiei (obligatorie pentru instanta, conform vechiului cod care reglementeaza materia).

Eu zic sa nu mai pierdeti timp si energie pentru o cauza gata pierduta.
Multumesc, asa am spus si eu certificate de calitate, insa el a eliberat certificate de mostenitor, iar la provenienta imobilului a trecut "dobandit de defunct prin mostenire de la parintii sai de peste 40 de ani si stapanit ca patrimoniu de fapt si prin aplicarea art.22 din Legea 18/1991".
Nu se precizeaza in baza carui act este mostenire de la parintii sai, art 22 se refera la: (1) Din terenurile agricole, comisiile vor atribui in proprietate, la cererea comisiilor parohiale ori a altor organe reprezentative ale comunitatilor locale de cult - din mediul rural -, o suprafata de teren de pana la 5 ha in echivalent arabil pentru fiecare parohie sau schit, apartinand cultelor recunoscute de lege..., deci la cu totul altceva

Alte discuții în legătură

Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta m.ben m.ben am un frate mort de 20 de ani si de cate ori am intrebat sotia lui de succesiune imi spunea ori ca nu are bani ori ca e bolnava etc.De curand am aflat ca a ... (vezi toată discuția)
Succesiune marcop marcop Buna ziua, supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns. In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren ... (vezi toată discuția)