avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... alipire terenuri cu 2 proprietari diferiti
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

alipire terenuri cu 2 proprietari diferiti

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti ce acte sunt necesare pentru alipirea a 2 terenuri intravilane alaturate cu 2 proprietari diferiti. Mentionez ca am vorbit cu o firma de cadastru si mi s-a spus ca este necesar ca inainte sa se faca demersurile de alipire cei 2 proprietari trebuie sa devina fiecare proprietar pe terenul celuilalt, adica sa se faca un contract de vanzare/cumparare intre parti astfel incat fiecare sa devina proprietar pe terenul celuilalt 50%-50% si doar dupa aceea se poate face alipirea.
Mi se pare absurd.
O declaratie notariala prin care ambii suntem de acord cu alipirea terenurilor nu este suficienta?
Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
dragosmircea, utilizator
Cel mai recent răspuns: simo_v , utilizator 18:40, 12 Ianuarie 2015
Nu.nu este suficient. Dar nu este neapărat nevoie sa cumpărați 50% ci mai puțin astfel încât sa deveniți coproprietari si apoi sa alipiti.
Altfel nu se poate decat cu contract de vanzare/cumparare? Un alt document mai putin costisitor nu este posibil?
Nu se poate. Insa va poate vinde o cota de 10% din teren si dvs lui la fel.
Alipirea a doua proprietati se face doar cu acordul proprietarilor. Prin alipire se obtine un singur corp de proprietate cu doi proprietari in cote parti. Cred ca e simplu ca buna ziua. Noul corp de proprietate ce s-a format poate contine ambele nr. top., sau se retine spre functionare un singur nr. top. iar celalat se sisteaza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
dragosmircea a scris:

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti ce acte sunt necesare pentru alipirea a 2 terenuri intravilane alaturate cu 2 proprietari diferiti. ................


Din 01.09 2014 , la cadastru, a intrat in vigoare Ordinul 700 (ORDIN
privind aprobarea Regulamentului de avizare, receptie si inscriere in evidentele de
cadastru si carte funciara).
Acesta, la art. 132 privitor la alipiri/dezlipiri, spune urmatoarele:

Art. 132. (1) Imobilul poate fi modificat prin alipiri sau dezlipiri. Aceste operaţiuni de modificare a imobilului au caracter material şi nu implică niciun transfer de proprietate. Modificările care intervin prin operaţiunile de alipire/dezlipire se fac pe baza unor documentaţii cadastrale recepţionate de biroul teritorial si a unui act încheiat în formă autentică notarială.

(2) Alipirea imobilelor alăturate se poate realiza dacă sunt situate în aceeasi unitate administrativ–teritorială şi dacă sunt toate situate în intravilan sau toate în extravilan.

(3) Proprietarii unor imobile alăturate, în vederea unei mai bune exploatări a acestora, pot solicita înscrierea alipirii în cartea funciară în baza actului de alipire, a unei convenţii privind stabilirea cotelor-părţi deţinute din imobilul rezultat în urma alipirii, încheiată în formă autentică şi a unei documentaţii cadastrale. Prin excepţie, în zona de extravilan, în scopul constituirii de exploataţii agricole, imobilele pot fi alipite fără a fi înscrise în prealabil în cartea funciară, dacă imobilul rezultat este delimitat în teren prin detalii fixe, stabile în timp. Documentaţia cadastrală se înregistrează pe flux întrerupt şi se întocmeşte în baza convenţiei în formă autentică a proprietarilor, pentru întreg imobilul rezultat din alipire. În actul autentic de alipire imobilele se identifică după nr. topografic sau după identificatorii din titlurile de proprietate

Unde se mentioneaza ca trebuie sa fie acelas proprietar???? Sau ca ar trebui sa detina un procent din proprietatea celuilalt prin cumparare ????

Daca eu am 700 mp de teren si vreau sa alipesc cu vecinul care are 300 mp este suficient sa mergem la notar si sa declaram ca suntem de acord, ca eu sa detin 70% din imobilul ce va rezulta prin alipire si ca vecinul este si el de acord sa detina 30% din acelasi imobil !!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara, doresc sa va adresez o intrebare: sunt proprietar ... Damoc Claudiu Damoc Claudiu Bună seara, Doresc sa va adresez o intrebare: Sunt proprietar pe 2 terenuri alăturate (relativ mici, 5,5 ... (vezi toată discuția)
Partajare pamant lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Am un teren de 5000mp pe care doresc sa-l impart in bucati de 500mp si apoi sa-l vand. Ce etape sunt necesare pentru acest demers? Multumesc (vezi toată discuția)
Autentificare notariala alipire parcele teren. AndreiBogdanG AndreiBogdanG Buna ziua, Am achizitionat vreo 6 parcele de teren in Jud. Covasna si sunt in proces de alipire (parcelele sunt alaturate). Am facut toate documentele cu ... (vezi toată discuția)