avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Recuperare cheltuieli cadastru si intabulare teren ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Recuperare cheltuieli cadastru si intabulare teren arabil

Buna ziua!
In baza Legii 18/1991 a fost emis titlul de proprietate pentru 6 ha teren arabil, avand ca autor pe bunicul (decedat) si ca mostenitori pe 2(doi) copii : tatal si unchiul meu. Au murit tata si unchiul. Mostenitorii dupa tata (eu) si dupa unchiul (varul meu) si-au dezbatut succesiunea. Eu vreau sa vand partea din terenul arabil (3 ha),care mi se cuvine dupa tatal meu, dar nu pot face vanzarea fara cadastru si intabulare. Varul meu spune ca nu are bani pentru cadastru si intabulare. Daca voi plati singur aceste operatiuni am posibilitatea de a recupera banii investiti? Cum trebuie sa procedez? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 12:18, 21 Ianuarie 2015
Pai faceti intabulare doar pentru partea pe care doriti sa o vindeti si care va apartine, doar spuneti ca aveti drept de vanzare si ca dezbaterea e facuta. Ce treaba are varul in afacere?
Cu scuzele de rigoare, am omis sa precizez ca dezbaterea succesorala nu a inclus si terenul arabil de 6 ha, pentru care eu si varul meu am platit taxele si impozitele pe jumatate.
Ori faceti dezbaterea pentru teren ori vindeti impreuna si retineti banii cheltuiti cu intabularea din partea ce revine varului. Cale legala sa-l obligati la plata acestor cheltuieli nu prea e. Daca d-voastra considerati ca va vindeti partea iar dezbaterea nu e facuta (adica vindeti impreuna) mai tarziu veti avea dreptul la inca 1.5 ha din partea varului. Nu e prea corect, nu?
adema1980 a scris:

Ori faceti dezbaterea pentru teren ori vindeti impreuna ..................Daca d-voastra considerati ca va vindeti partea iar dezbaterea nu e facuta (adica vindeti impreuna) .............................



Nu e prea clar ce spuneti. Poate sa vanda fara dezbatere ???????
Poate mai degraba vreti sa vorbiti de iesire din indiviziune.

Fara sa dezbateti succesiunea, nu puteti face nimic. Dvs vreti sa vindeti partea dvs ce v-ar reveni. Faceti iesirea din indiviziune apoi va intabulati partea dvs si o vindeti.
Dezbaterea succesiunii o veti rezolva cu siguranta in instanta . Cheltuielile se vor imparti intre mostenitori, dar macar stiti ca va puteti folosi de mostenirea dvs fara a mai depinde de var.
Pentru terenul de 6 ha, care nu a facut parte din masa succesorala trebuie sa faceti un supliment la certificatul de mostenitor. acesta se poate face doar prin instanta deoarece varul nu vrea sa participe la taxe. Efectuati intabularea intrgului teren, apoi iesirea din indiviziune. Devenind proprietar pe cota de 1/2 parte, o e puteti vinde fara probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua tuturor ! bunica mea impreuna cu fratele au mostenit ... acn acn Buna ziua tuturor ! Bunica mea impreuna cu fratele au mostenit de la parinti un teren extravilan de 1,5 ha. Dupa decesul bunicii am facut succesiunea pentru ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu nabadai!!! rallia rallia Buna seara, rog frumos aratati-mi luminita de la capatul tunelului in urmatorul caz: Suntem 2 frati impreuna cu mama ,tata a decedat acum 3 ani.In ultima ... (vezi toată discuția)
Actiune iesire din indiviziune teaavram teaavram suntem mai multi mostenitori pe un teren arabil extravilan si o casa cu terenul intravilan aferent, 3 dintre noi dorim sa vindem cota noastra din terenul ... (vezi toată discuția)