Asociatiebl10 a scris:
Am descoperit in Statutul Asociatiei noastre (aprobat si stampilat de un Avocat) ca salariile de administrare, contabil, casier se vor imparti pe nr de persoane existente in luna respectiva.
In primul rand acel statut este gresit intocmit pentru ca:
- are in continut prevederi contrare legii
- are in statut prevederi ce nu ar trebui sa apara deloc
Spun asta deoarece articolele cu privire la repartizarea cheltuielilor puteau face doar referiri generale si nu conctrte. De exemplu: "toate cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari se repartizeaza conform legislatiei in vigoare". In acest fel oricand ar fi aparut o cheltuiala noua, ori s-at fi schimbat legislatia, prevederile din statutul dumneavoastra erau conform legilor.
Cine-i pune pe unii sa faca asemenea statut in care sa reia cuvant cu cuvand (uneori gresit) dispozitii care sunt deja in lege!?
In al doilea rand, oricand, ieri, astazi sau maine, prioritate are legea si nu statutul cuiva.
Daca ati fi prevazut in statut ca platiti impozit pe salariu 16% iar de maine se schimva codul fiscal si ne obliga la plata unui impozit de 14 sau 18%, fiti siguri ca toti vom fi obligati sa platim noul impozit indiferent ce scrie in statutul (supraincarcat) al unora.
Cat priveste magazinul de la parter, acestuia trebuie sa-i repartizati cheltuieli pe suprafata utila asa cum spune legea. Daca acel magazin are intrare separata de intrarea asociatiei, daca nu are hol comun cu asociatia, nu aveti cum sa le cereti bani pe numar de persoane.
De ce? Pentru ca pe numar de persoane se repartizeaza doar 2-3 cheltuieli:
- consumul de energie electrica pe casa scarii (iluminat si consumul liftului)
- salubritatea, factura eliberata de firma de salubritate ce ridica gunoiul de langa bloc; firmele de la parterul blocului au, de regula, contract separat cu salubritatea.
- gazul metam daca este la comun cu proprietarii de partamente adica daca asociatia primeste factura pentru gazul metan din scara atat pentru proprietarii de apartamente cat si pentru agentii economici de la parter.
Care este situatia in asociatia dumneavoastra cu cele 3 cheltuieli pe care le-am amintit mai sus? Apoi discutam.