avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Informare repartizare cheltuieli privind comisionul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Informare repartizare cheltuieli privind comisionul bancar

Doresc să aflu cum este legal să se repartizeze cheltuielile privind comisionul bancar pe cota parte indiviză sau pe numărul de persoane.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 17:01, 25 Mai 2016
HG1588
Art. 48
Cheltuielile pe beneficiari reprezintă cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiază în mod individual proprietarii, toţi sau în parte, gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari.

Art. 49
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul şi gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deşeuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spaţiilor comune - boxe, casa scării, holuri, spaţiu ghenă, terasă etc.; gestiunea ajutoarelor băneşti; gestiunea contractelor cu caracter individual; întreţinerea interfonului şi a părţii de instalaţie din interiorul apartamentului; verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distribuţiei orizontale; reviziile instalaţilor interioare de gaze, apă şi încălzire; alte servicii individuale către proprietari.

Art. 50
(1) Cheltuielile pe beneficiari se repartizează conform valorii care revine fiecărui beneficiar în cauză.

Parerea mea este ca se repartizeaza pe nr de apartamente si nu pe CPI.
Parerea mea e ca toate cheltuielile de administrare a contului bancar, comisioane aplicate de banca pentru plati catre furnizori, la transferuri dintr-un cont in altul, comisionare retinuti din contul asociatiei atunci cand cineva vireaza bani in contul asociatiei...., se repartizeaza toturor proprietarilor, pe cota parte indiviza. Exact asa cum repartizam costul chitantelor, facturilor, a pixului, a registrului de casa... taote necesare pentru cei ce achita numera la sediu asociatiei.
nu vad legatura intre aceste cheltuieli si cota indiviza, deci ar trebui repartizate la nr de apartamente
Adriantot a scris:

asa cum repartizam costul chitantelor, facturilor, a pixului, a registrului de casa...


Pentru intocmirea chitantei se foloseste aceeasi chitanta (model, marime, continut cu exceptia numelui, nr. apart. si a sumei de plata), acelasi pix (model, marime, culoare), acelasi registru de casa (model, marime, nr de file), atat pentru cel cu CPI mai mare cat si cel cu CPI mai mica.

Nu inteleg de ce sa se repartizeze aceste cheltuieli pe CPI, doar nu folositi chitante sau pixuri mai mari (sau mai scumpe) sau vreun registru separat cu mai multe file pentru cei cu CPI mai mare!

Un proprietar cu CPI mai mica poate avea un nume mai lung, un numar de apartament format din 3 cifre decat al unuia cu CPI mai mare, asta inseamna ca se consuma mai multa pasta din pix pentru scrierea chitantei si atunci s-ar justifica ca acesta sa plateasca mai mult pentru chitanta, pix, registru,... .;)

Vorbesc prin prisma proprietarului cu CPI mai mare!:-/
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2016
cyan, moderator
Un alt exemplu de anomalie este cel privind costul energiei electrice consumate la un bloc fara lift.
Legislatia spune ca costurile se vor repartiza pe nr. curent de persoane.
Parerea mea este ca aceste costuri ar trebui repartizate in mod egal, adica la fel pentru ap. cu 1, 2, 3 ... camere. Practic avem cate 1 sau 2 becuri pe palier, stai acasa - nu stai acasa, ai 1 pesoana in evidenta sau 5 , consumul este acelasi... Insa, vedeti, legea este clara si nu ne putem permite sa o ignoram. Eu am fost atentionat de catre cei de la primaria locala...
.....................
Daca discutam despre comisionul bancar, lucrurile se pot mai pot fi discutate si in AG a membrilor. Cunosc as. prop. care nu au casierie, toate platile/incasarile fiind facute prin banca - asa cum ni s-a mai spus de catre cei din Snagov. In aceste cazuri, stiu ca repartizarea costurilor se face pe beneficiar.

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)
Plata comision bancar asociație de proprietari eduardvl eduardvl Bună ziua, Se dă următoarea speță: În urmă cu mai mulți ani (2013) am făcut o plată dublă asociației de proprietari (respectiv am plătit prin ... (vezi toată discuția)