avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa concediu de cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa concediu de cresterea copilului

Buna ziua
la data de 1 februarie 2015 trebuie sa ma intorc la munca din concediu de cresterea copilului.
Intrebarea mea este,daca la intoarcerea mea mi se face contract de munca pe 4 ore in loc de 8 ore si o luna sau doua mai tarziu mi se desfiinteaza postul,eu beneficiez de somaj? Si cat?
Cat am fost in cresterea copilului am beneficiat de o indemnizatie de 600 de lei.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 13 Ianuarie 2015
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Timp de 6 luni nu puteti fi concediata.
- Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca dvs. nu il acceptati atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - CIM nu se poate modifica unilateral decat printr-un act aditional semnat si de angajator si de dvs.
- Eu va recomand sa nu fiti de acord cu modificarea programului de lucru din 8 ore pe zi in 4 ore pe zi.


5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n. m. indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

6. - Perioadele cat ati fost in concedii medicalesi in concediu de maternitate nu sunt stagii de cotizare la somaj deoarece nu s-au platit contributiile.
- Perioada cat ati fost in concediu crestere copil este asimilata stagiului de cotizare pa somaj si se are in vedere numai la stabilirea stagiului de cotizare nu si la calclarea indemnizatiei de somaj.
- Cele 12 luni de stagiu de cotizare care se trec in adeverinta tip (Anexa 26) sunt lunile lucrate dupa ce ati revenit din CCC la care se adauga (pana a 12 luni) lunile de dinainte de a intra in concediul de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc flory_re flory_re Buna ziua, Momentan sunt in co de crestere al copilului, si inscrisa la master.dupa terminarea co pot sa primesc somaj un an? care ar fi suma primita , daca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Angela Stancioi Angela Stancioi As dori sa intreb cum se calculeaza indemnizatia de somaj in urmatorul caz: -stagiu de cotizare de 12 ani (include si concediu ingrijire copil de 2 ani) -CIM ... (vezi toată discuția)
Somaj Rotaru_Dumitra Rotaru_Dumitra Buna ziua.Fata mea are 5 ani vechime in campul muncii,si este in concediu postnatal pana pe 17 iulie 2011.Poate benificia de somaj dupa ce termina concediul?Si ... (vezi toată discuția)