avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Redobandire permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Redobandire permis

Buna ziua! poate cineva sa ma lamureasca pt redobandirea permisului de conducere cat B;C;E in urma unui acident mortal (ucidere din culpa), condamnat la 1,6 luni cu suspendare sentinta definitiva a fost pronuntata in 03.02.2009.vreau sa mentionez ca in sentinta nu specifica anularea permisului sau a dreptului de a conduce dupa ispasirea pedepsei,intrebarea mea este cum si ce acte am nevoie pt sa pot sa ami redobandesc permisul.va multumesc
Desi nu este specificat in sentinta, permisul este anulat ca efect al legii:

OUG 195/2002:
Art.114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a)titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;

Art.116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a)au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b)a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
va multumesc mult,asta insemnand un nou Examen pt redobandire,vechimea care o acumulasem ca sofer profesionist nu mai este valabila (painea multora dintre noi sa dus)
Permisul de conducere a fost anulat.

Anularea este obligatorie.

(Articolul 114 din Codul Rutier -aplicabil la momentul cand a fost transata cauza dedusa judecatii -prezinta, la alineatul 1, toate infractiunile pentru care legea prevede anularea permisului de conducere.

Potrivit prevederilor, anularea permisului de conducere se dispune daca titularul a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a incalcarii regulilor de circulatie).





Aveţi posibilitatea să redobândiţi dreptul de a conduce autovehicule, respectiv să obţineţi un nou permis de conducere.

Numai în situaţia în care fostul titular al permisului de conducere îndeplineşte una din condiţiile art. 116, alin.1, lit. a,b,c,d menţionate mai jos, atunci acesta poate solicita aprobarea prezentării la examen în vedere redobândirii permisului de conducere, pentru toate categoriile avute anterior. Astfel, pentru redobândirea permisului de conducere care a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, solicitantul se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:

-- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

-- a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

-- interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.


Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandire permis auto alex2150 alex2150 buna ziua, as vrea sa stiu si eu cand as putea sa dau de permis din nou , mi-a fost anulat de judecatorie pe 20 aprilie se face un an de cand s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Permis conducere Morwin Morwin Buna ziua. Am fost condamnat la 3 ani cu suspendare in urma unui accident rutier ce a decedat o persoana. In hotarrea judecyoreasca nu scrie nimic de permisul ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis de conducere ermus ermus Imi poate spune si mie cineva daca aceasta este hotararea definitiva si daca aceea este data de la care trebuie sa astept un an pt a da din nou sala?ma refer ... (vezi toată discuția)