avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie incasari cote intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie incasari cote intretinere

va prezint o situatie pe care o intalnesc si sunt in cautarea unor opinii despre cum ar trebui procedat.
in urma demiterii administratorului asociatiei, se presupune ca acesta preda documente precum: registre, stampile, chitantiere, bani, liste, bonuri, facturi, etc.
ei bine, el nu predă nimic. pt ca nu vrea.

cum fac eu incasarea fara chitantiere ? cum e corect fiscal sa procedez ? pt ca eu tre sa incasez ca sa platesc facturile.

ma apuc si cumpar altele noi ?
incep un chitantier nou ? cum il numerotez ?
ca nu le am pe cele vechi ca sa stiu cum le numerotez in continuare.
un registru de casa nou ?
cum e corect fiscal ?

multumesc.



Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:46, 15 Ianuarie 2015
@amvirdan: situatia se bazeaza pe un caz concret din care au fost inlaturare elementele de identificare.

@thran: daca toate documentele si obiectele erau la presedinte si situatia era ok, nu mai avea rost sa pun intrebarea. in general, am vazut ca se prezinta situatii disfunctionale, nu situatii fara probleme ;)

@mariana: nu tre sa fac cursurile de administrator ca sa ma asigur ca asociatia functioneaza. cursurile de administrator sunt pentru persoanele care au aceasta functie(de administrator)

@adriantot, multumesc pentru raspunsul concret la intrebarile puse. exact de aceste clarificari aveam nevoie.


offtopic: Organele de politie nu pot aplica sanctiuni in acest domeniu, competenti fiind potrivit Legii nr.230/2007 functionarii din cadrul primariei locale - compartiment indrumare si sprijin asociatii de proprietari. Acestia au obligatia, tot potrivit aceleiasi legi, sa efectueze o verificare financiar-contabila si sa constate daca exista nereguli in gestiunea asociatiei sau cu privire la modul de calcul al cheltuielilor de intretinere. Daca constata lipsuri in gestiune, sesizeaza organele de urmarire penala. Odata inregistrata la politie o astfel de sesizare, este chemat presedintele asociatiei, sau reprezentantii comitetului de initiativa si sunt intrebati daca doresc sa efectueze o expertiza contabila pe cheltuiala lor. Acesta este de fapt actul care declanseaza urmarirea penala.
Orice alte litigii referitoare la problemele asociatiei de proprietari sunt de competenta judecatoriei.
Politia nu schimba presedinti de asociatii sau administratori, nu face expertize contabile pentru membrii asociatiei, nu aplica amenzi membrilor din comitetul executiv, nu obliga fostii administratori sa predea noii conduceri acte ale asociatiei, etc.

Daca se lasa cu scandal, poate fi chemata politia de proximitate.(din cauza tulburarii etc)
Mariana Apostol a scris:
...in asociatia noastra eu comand si ridic chitantierele,care au
numere in continuare.In situatia cand nu am fost prezenta si au fost comandate de administrator numerele au fost tot in continuare. Ele sunt cu antetul asociatiei nr.cont banca .Posibil in alte orase chitantierele sa fie cumparate si ridicate asa cum ati afirmat.

Oricine poate sa faca ceea ce faceti dumneavoastra dar aceasta nu este obligatoriu. Legislatia este valabila pe intreg teritoriul Romaniei si chiar in orasul dumneavoastra, daca o sa cautati, o sa gasiti facturi si chitante "la liber" si la preturi mult mai mici decat cele comandate de dumneavoastra la o tipografie.
Acele chitante pe care le comandati la tipografie, care au numere, antetul asociatiei dumneavoastra si alte date care sunt obligatorii sau care nu sunt obligatorii de trecut pe chitante, se numesc "chitantiere personalizate". Personalizarea chitantierelor poate fi facuta de producator (tipografie) ori de fiecare utilizator de chitantiere.
Am cumparat chitantiere din librarie cu 1,90 lei/setul de 50 bucati, in doua exemplare, autocopiative. Administratorul a aplicat pe fiecare pagina o stampila dreptunghiulara (ce o avem de mult timp) si care contine denimirea asociatiei, adresa, codul fiscal, nr. de infiintare a asociatiei, contul bancar, telefon, email s.a.m.d. Sigur ca aceleasi date pot fi scrise manual deoarece legea nu ne mai obliga sa le facem la tipografii... Pot fi facute facturi si chitante chiar pe calculator si printate in fata celui ce plateste, cu respectarea legislatiei in ce priveste continutul, elementele pe care trebuie sa le contina cu privire la incasator si platitor.

Urmariti si aceasta discutie, chiar daca este veche, inca valabila:
www.avocatnet.ro/content/for...
Si aici legislatia:
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedintele de la asociatia de locatari taie chitante false. ce putem face? danielanicol danielanicol Buna seara, Vreau sa va prezint o situatie delicata, in care se afla mai multi locatari ai unui imobil. Intr-un final s-au adunat banii pentu dezmembrare si ... (vezi toată discuția)
Chitante fara serie si numar andreea.voicu andreea.voicu Buna ziua! Asociatia de proprietari din care fac parte s-a infiintat la inceputul acestui an si primele 2 chitante emise pentru plata intretinerii nu au serie ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari Veronica_M Veronica_M buna ziua locuiesc intr-un bloc nou construit de un an si pana acum toate cheltuielile blocului au fost platite la comun de cei 40 proprietari. Persoana care ... (vezi toată discuția)