avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... auditor public intern
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

auditor public intern

Un auditor public intern, functionar public, in cat timp de la ocuparea functiei trebuie sa obtina certificatul de atestare a auditorului intern din sectorul public prevazut de Legea 672/2002. Ce se intampla daca nu-l obtine? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristi2011 Cristi2011 , Contabil 11:17, 26 Iunie 2015
Atestarea auditorilor interni din sectorul public trebuie realizata pana in Decembrie 2014, in conditiile prevazute de HG 1259/ 2012.

Legea 191/ 2011 pentru modificarea L 672/ 2002 prevede:
Pentru atestarea auditorilor interni din entităţile publice, aflaţi în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi, se aplică următoarele dispoziţii tranzitorii:

1.Auditorii interni în funcţie urmează să obţină certificatul de atestare în termen de 6 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi; cheltuielile aferente obţinerii atestării sunt suportate de angajator, în limita bugetului prevăzut pentru pregătirea profesională.

2.Prin excepţie de la prevederile art. 18 alin. (22) din Legea nr. 672/2002, cu modificările şi completările ulterioare, auditorilor interni din entităţile publice, cu o vechime de cel puţin 5 ani în funcţie la data expirării termenului prevăzut la pct. 1, li se recunoaşte deţinerea competenţelor profesionale în domeniul audit intern şi în domeniul managementului riscurilor, control intern şi guvernantă.

3.După expirarea termenului prevăzut la pct. 1, auditorii interni care nu deţin certificatul de atestare din vina lor nu mai pot efectua şi superviza misiuni de audit public intern, urmând să desfăşoare alte activităţi cu caracter administrativ din domeniul auditului public intern sau să fie transferaţi în alte compartimente din cadrul entităţii.


Detalii: [ link extern ]
un auditor public , functionar public, care a fost numit in functie in 2007 trebuia sa obtine acest certificat?
Nu, pentru ca:
1.termenul limita este Decembrie 2017
2. procesul de atestare nationala NU a fost inca demarat, nici un auditor nu are aceasta atestare.
Referitor la atestarea auditorilor, a fost publicat OMFP 659/2015 pentru aprobarea cadrului general de echivalare a competentelor profesionale necesare pentru obtinerea certificatului de atestare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificare audit intern audit1 audit1 Buna ziua, Detin certificarea internationala in domeniul auditului intern - CIA = Certified Internal Auditor , emisa de IIA - The Institute of Internal ... (vezi toată discuția)
Spor de auditor nicolina01 nicolina01 Buna ziua, am si eu o intrebare:daca stie cineva care este sporul de auditor pentru o persoana incadrata la o unitate bugetara (primarie) pe post de ... (vezi toată discuția)
Cine poate face controlul intern managerial la o institutie publica? e_rainbow_love e_rainbow_love Doresc sa obtin certificatul de audit managerial intern. Unde ma inscriu? Spuneti/mi va rog cine poate face controlul intern managerial? Cine elibereaza ... (vezi toată discuția)