Din cate inteleg, termenul de acceptare a unei mosteniri este de sase luni de la decesul persoanei mostenite. Intrebarea mea este legata de cazul in care unul dintre mostenitori, in speta unicul fiu al decedatului, nu este anuntat de catre sotul supravietuitor al defunctului (cea de-a doua sotie, fara legatura de rudenie cu fiul supravietuitor). Asadar, acesta pierde dreptul de a mosteni tatal decedat, daca nu a fost instiintat cu privire la deces, ba chiar este minti in repetate randuri la telefon, tocmai cu intentia clara de a nu se prezenta la notar si cere dezbaterea mostenirii ?
Acceptarea mostenirii putea fi facuta la notarul public printr-o declaratie in fata acestuia,dezbaterea succesiunii si eliberarea certificatului de mostenitor este alta poveste.
In prima faza solicitati de la primaria de domiciliu a tatalui dvs,(serviciul stare civila) un duplicat dupa certificatul de deces al tatalui dvs., pe urma mergeti la un notar sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii dupa defunct(va indica notarul ce va mai trebuie asa ca puteti vorbi cu un notar imediat dupa ce ati depus cererea pentru duplicatul certificatului de deces).Oricum daca ati depasit termenul de optiune succesorala ajungeti in instanta. O seara buna!
Multumesc celor care au avut amabilitatea sa raspunda.
Pe de alta parte, dpdv notarial - eu pot sa ma duc la orice notar din localitatea de domiciliu a tatalui meu si, insotit de o copie dupa actul de deces pe care sper sa il pot obtine de la primaria de sector (desi nu pot decat sa banuiesc data decesului) sa cer mentiune de acceptare a mostenirii, asta in conditiile in care sotia supravietuitoare ar refuza sa imi comunice numele notarului la care ea a facut acceptarea partii ei de mostenire ?
In cazul in care nu ați știut data decesului instanta va poate repune in termenul de opțiune succesorala. Iar daca notarul a solutionat deja succesiunea se anulează in instanță certificatul de moștenitor.
Nu se face repunere in termen pentru aceste motive.
Recurs
Vlad2013
Buna dimineata,
Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)