avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa tata decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa tata decedat

As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se face succesiunea bunurile ramase trec la stat?Mentionez ca suntem mama si 3 frati.multumesc.
Cel mai recent răspuns: iandar , utilizator 15:25, 31 Ianuarie 2015
Conform noului Cod Civil, aveti la dispozitie 1 an, timp in care puteti declara daca acceptati sau refuzati mostenirea. Daca acceptati mostenirea, dezbaterea succesiunii o puteti face oricand, deoarece este imprescriptibila. Din punct de vedere financiar, este avantajos ca sa faceti dezbaterea succesiunii in maxim 2 ani de la data decesului tatalui, pentru ca notarul sa nu mai perceapa taxa/impozitul de 1% din valoarea bunurilor care compun masa succesorala.

Codul Civil Art. 1103 -Termenul de optiune succesorala
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.

Daca deschideți succesiunea intr-un an de la data de decesului, taxele ce le veti suporta sunt mai mici. Cota soţului supravieţuitor este de un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului. Daca va înțelegeti cu privire la toate aspectele, mergeți la un notar din zona si va spune ce aveti de facut.
Ce vreti sa spuneti cu acceptati sau nu mostenirea.Iar daca o accept sau nu o accept ce se poate intimpla.As dori sa imi raspundeti ca sa stiu ce sa fac pentru ca nu am mai trecut prin asa ceva si nu stiu care sunt consecintele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)
In legătură cu o moștenire. suntem trei frați, ... Mihaela Cristina Banc Mihaela Cristina Banc Bună seara.In legătură cu o moștenire.Suntem trei frați, părinți sunt decedați și am aflat dintr-o altă sursă că frații mei vor să mă excludă ... (vezi toată discuția)
Buna seara! doresc cateva lamuriri legate de deschiderea mostenirii. ... Legal1228 Legal1228 Buna seara! Doresc cateva lamuriri legate de deschiderea mostenirii. Este acel termen de 1 an pentru acceptarea mostenirii, dar de cand se calculeaza acel ... (vezi toată discuția)