Raspunsul la cererea mea pentru cele 5 zile libere, citez:
"1. se pot acorda 5 zile concediu de odihna
2. zile pentru casatoria angajatului se acorda dupa cum urmeaza:
2.1. conform CCM al societatii noastre pentru prima casatorie
2.2. conform CCM la nivel national ptr. casatoria salariatului NU PENTRU RECASATORIE" - am incheiat citatul.
Daca timpul si rabdarea va permit, indraznesc sa va solicit o lamurire asupra celor de mai sus.
1. Termenul de recasatorie nu este prevazut in legislatie ... este un termen impropriu ... iar acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem(ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). Prin urmare, consider ca in continutul cuvantului casatorie prevazut in legislatie ar intra si recasatoria.
2. CCM la nivel de unitate nu poate cuprinde dispozitii contrare prevederilor CCM la nivel national ... CCMN nu prevede acordarea acestor zile numai pentru prima casatorie ... prin urmare, consider ca aceasta clauza poate fi lovita de nulitate.
Este o gaselnita absolut discriminatorie! :worthy:
Ati putea sa ii informati ca veti solicita si punctuyl de vedre al ITM pentru acel raspuns al lor :D
Dar ma gandesc ca e pacat sa umbriti evenimentul acesta cu astfel de lucruri, nu va imbogatiti cu cele 5 zile paltite de ei si nici nu or sa va faca mai fericit.
Mi-aduc aminte ca eu am putut sa iau o singura zi libera, ca deh, se pare ca sta toata treaba in loc daca unii lipsesc de la munca X-(
Dar asta nu m-a impiedicat sa uit de problemele de la munca si sa le dau cu totul laoparte din viata mea in acel weekend :)
Bucurati-va si lasati aceste mizerii in spate :)
:vishenka:
1. Cred ca sunteti o persoana foarte importanta in firma daca nu se pot lipsi de dvs. o saptamana!
2. Nu stiu de ce angajatorii trebuie sa geseasca tot felul de pretexte pentru a refuza o cerere legitima a unui salariat!
3. Dvs. ati citit CCM la nivel de unitate si scrie asa ceva, cu persoanele care se recasatoresc?
4. Vi se va elibera un certificat de casatorie, nu de recasatorie!
5. De unde stiu ei ca ati mai fost casatorita? Au evidenta cu toti salariatii lor, cu numarul de casatorii? Si daca un salariat "omite" sa le spuna ca a mai fost casatorit, ce ii face?
6. De altfel, CCM la nivel de unitate contine aceasta prevedere (cu "prima casatorie") in mod abuziv: Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca (art.8(2)), CCMUNN pe anii 2007-2010 (art.3(3)) si Codul muncii (art.238(1)) spun: Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin CCM incheiate la nivel superior.
7. Angajatorul dvs. tocmai incalca aceste prevederi legale prin acel articol din CCM al unitatii unde se prevede acordarea celor 5 zile platite numai pentru prima casatorie. Este si o discriminare, in acelasi timp.
8. Juristul unitatii este de acord cu punctul de vedere al angajatorului?
9. Daca timpul, pana la casatorie, nu va permite puteti lua si 5 zile din CO si apoi sa faceti o sesizare la Directia de munca si protectie sociala, unde a fost inregistrat CCM la nivel de unitate, si sa vedeti ce va raspunde. In sesizare sa precizati si articolele spuse de mai sus, sa vada ca sunteti documentata.
10. Casa de Piatra! Asa trebuia sa va zica angajatorul, nu sa va supere la un asemenea eveniment!
Buna ziua!
Ma puteti ajuta, va rog, cu o lamurire: codul muncii spune "(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. " Cele 5 zile de concediu primite pentru casatorie pot fi considerate 5 din cele 10 (concediu neintrerupt) pe care angajatul trebuie sa le efectueze intr-un an? As fi vrut sa pot face acele 10 zile din 5 zile de CO si 5 sa fie cele pentru casatorie. Multumesc.