avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reziliere contract administrare condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reziliere contract administrare condominiu

Buna ziua,
Am achizitionat recent un apartament intr-un cartier rezidential nou. Impreuna cu contractul de vanzare-cumparare, mi-a fost prezentat spre semnare si un contract de administrare, prin care dezvoltatorul imobiliar - printr-o companie separata, ofera serviciile de administrare a imobilului, pentru un pret de 0,3 eur/mp. Apartamentul pe care il detin are 89 mp., rezultand o cheltuiala fixa destul de ridicata ~27 EUR lunar, care se adauga cheltuielilor lunare curente. Fiind sub presiunea semnarii rapide a contractului de vanzare-cumparare (expira perioada de aprobare a creditului), nu am apucat sa discut/negociez in detaliu acest contract, semnand-ul in forma in care mi-a fost prezentat. Apartamentul mi-a fost predat de aproape 3 luni, insa cartierul este inca nefinalizat, inca lucrandu-se la amenajarea locurilor de parcare, spatiilor verzi, etc. De asemenea, pana acum nu am semnat contracte individuale pentru utilitati, si nici nu mi-au fost calculate costurile lunare, dupa cum este specificat in contractul de administrare. Ieri am primit o notificare din partea unei noi companii prin care sunt informat ca administrarea condominiului i-a fost cesionata de catre compania initiala, si imi anexeaza 3 facturi pro-forma aferente celor 3 luni scurse de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare. Deoarece serviciile prevazute in contract nu mi-au fost prestate, nu doresc sa le achit. Ce anume trebuie sa fac pentru a renegocia/rezilia contractul respectiv? Cum pot contesta faptul ca administrarea a fost cesionata fara acordul meu, tinand cont ca nu se cesioneaza doar drepturile, ci si obligatiile aferente contractului, fara a avea optiunea sa imi aleg singur compania care presteaza serviciul?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adimar1978 , utilizator 11:40, 11 Iunie 2009
Cititi cu atentie si cautati o portita in contractul ce l-ati semnat. Poate gasiti o fisura.
Sfatuiti-va cu vecinii si fcaceti-va asociatia dv de proprietari.
E foarte mult cat vi se cere pentru administrare. La noi cheltuiala cu toate salariile (presedinte, casier, administrator, cenzor, instalator , femeie de serviciu ) plus materiale pentru curatenie si alte administrativ-gospodaresti (detergenti, formulare, becuri, maturi, etc) sunt cuprinse intre 0,26 - 0,32 lei / m.p.
Un apartament de 70 m.p. platind in medie cam 20 lei/luna.
Termo Service, o firma mare ia 0,42 lei/m.p pentru administrare.
Mai mult de 0,50 lei/m.p. nu am auzit sa se ia pentru cheltuielile de administrare.
Puteti reproduce acea clauza ? In plus, sfatul colegilor mei este foarte bun si anume cel de a va infiinta impreuna cu ceilalti proprietari o Asociatie de Proprietari. Totusi, nu va sfatuiesc sa incepeti procedura de infiintare pana sa verificati in ce conditii se poate rezilia contractul cu actuala societate de administrare.
fiecare proprietar a semnat acel contract de administrare, cu sau fara clauze.
infiintindu-se ca asociatie de proprietari se capata personalitate juridica si au mai multe sanse in instanta, mai ales ca li s-a bagat sub nas acel contract si neavind alte variante la indemina.
ca asociatie de proprietari bine organizata, ea isi desemneaza organele de conducere ... comitet executiv, presedinte, vicepresedinte, cenzor/i
iar adunarea generala poate decide ca firma respectiva practica preturi exagerate si sa se ia legatura si cu alte persoane, fizice sau juridice, pentru a se obtine un contract mult mai bun, si exemple au fost date.
nu inteleg de ce afirmati
nu va sfatuiesc sa incepeti procedura de infiintare pana sa verificati in ce conditii se poate rezilia contractul cu actuala societate de administrare

ce legatura are infiintarea asociatiei de proprietari cu administrarea ?
o asociatie de proprietari poate semna contracte cu furnizorii pe care si-i doreste, nu cu cine vrea administratorul impus de acel contract bagat sub nas in momente de bucurie pt semnarea contractelor de vinzare/cumparare, cind nimeni nu se gindeste la administrare, ci la cum sa-si aranjeze mai repede casa pentru a se muta mai repede
felix34 a scris:

infiintindu-se ca asociatie de proprietari se capata personalitate juridica si au mai multe sanse in instanta...
ca asociatie de proprietari bine organizata, ea isi desemneaza organele de conducere ... comitet executiv, presedinte, vicepresedinte, cenzor/i
nu inteleg de ce afirmati
nu va sfatuiesc sa incepeti procedura de infiintare pana sa verificati in ce conditii se poate rezilia contractul cu actuala societate de administrare

ce legatura are infiintarea asociatiei de proprietari cu administrarea ?

Subscriu. Am intervenit ca sa intaresc cele afirmate. Merita oricum sa va infiintati asociatia.
Nici cu Asociatia de Proprietari nu stiu daca va fi atat de usor. Poate numai in cazul in care exista suficient de multi proprietari care nu au semnat contractul de administrare, care cuprinde urmatoarele clauze:
" in cazul in care proprietarii apartamentelor din condominiu se vor constitui in Asociatii de Proprietari in baza legii 114/1997, Asociatia se va subroga in drepturile si obligatiile proprietarilor decurgand din contractul de management. In vederea subrogarii nu va mai fi nevoie de nicio formalitate, prezentul contract tinand loc de vot de aprobare in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei..."

Alta clauza referitoare la subrogare:
"In cazul instrainarii prin orice modalitate a apartamentului unui tert, acesta se subroga in drepturile si obligatiile beneficiarului parte in prezentul contract, clauza de subrogare fiind prevazuta expres in actul de instrainare.
In caz contrar, beneficiarul este personal obligat la plata catre administrator a unei penalitati reprezentand remuneratia datorata administratorului pe 3 ani, prezenta clauza avand valoarea unei clauze penale."

Revenind la intrebarea pe care am pus-o initial, credeti ca pot refuza serviciile noii companii catre care a fost cesionata administrarea, in cazul in care contractul nu specifica nimic legat de cesiune?

Alte discuții în legătură

Tert in contract vanzare cumparare apartament si administrare imobil alexmc alexmc Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc nou si am o problema legata de administrare. In contractul de vanzare cumparare, vanzatorul-investitor, ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari- sa cesionam sau nu creanta? dandorian dandorian Buna ziua, Sunt presedinte al unei asociatii de proprietari. Avem un singur restantier in bloc, cu datorii totale de 20.000 RON. L-am actionat in instanta ... (vezi toată discuția)
Clauza abuziva contract vanzare - cumparare bobo155 bobo155 Buna seara, Atat eu cat si ceilalti vecini (locatari) dintr-un ansamblu rezidential, am fost obligati la semnarea contractului de vz cumparare sa acceptam ... (vezi toată discuția)