Acum o luna de zile, sotul meu a decedat in urma unui accident rutier..el conducand autovehiculul, accidentul provocandu-se din cauza vitezei f mari...In urma accidentului, o alta persoana este in coma la spital. As vrea sa stiu daca cel aflat in coma(sau in cazul in care el moare, mostenitorii acestuia) pot sa inceapa o actiune civila impotriva sotului meu(decedat),prin care sa solicite daune morale.... si daca in cazul punerii in executare a acestei sentinte..eu pot fi urmarita ca amostenitoare a acestuia...Dar in cazul in care solicit dezbaterea mostenirii si renunt la mostenire....ce se poate intampla? Mai pot fi urmarita pentru "pasivul" stabilit in urma actiunii civile in sarcina sotului meu..defunctul?
Moştenitorii unei persoane învinuite de comiterea unei infracţiuni pot să fie subiecţi pasivi ai acţiunii civile din procesul penal doar în cazul în care decesul s-a produs după sesizarea instanţei ce judecă acţiunea penală. Dacă persoana învinuită a decedat înainte ca instanţa să fi fost sesizată, atunci introducerea în cauză a moştenitorilor nu mai este posibilă.
nu va fi nici un proces penal, de vreme ce faptuitorul a decadat. Daca s-a inceput urmarirea penala, se va dispune Incetareea urmaririi penale in baza art 11 pct 2 lit c din CPP colaborat cu art 10 lit g CPP.
In ceea ce priveste eventualele daune , acestea se pot solicita doar pe calea actiunii civile. Mostenitorii soferului decedat , pot fi chemati in judecata numai daca au acceptat mostenirea. Insa si acestia pot chema in garantie firma asiguratoare RCA.
Si mai exista posibilitatea de a chema in garantie direct firma asiguratoare RCA.