Stadiu proces: Revizuire de sentinta.
Asadar, ma aflu in posesia unui imobil copus din p+1+mansarda retrocedat in baza legii 112. Etajul 1 nu a putut fi retrocedat, deoarece a fost vindut in baza legii 4/1973 prin ICVL ( actual Romcomfort ) deci....masuri compensatorii - nimic pana acum..B-) .
In anul 2000, odata cu legea cadastrelor ap. de la et. 1 a fost cadastrat si intabulat de catre proprietarul de la et., "ciupind" si 2 camere de la mansarda - mentionez ca prorietarul de la etaj este expert cadastral si expert tehnic judiciar.
In fine... ne-am judecat pe cele 2 camere pina am pierdut "irevocabil" - nu mai zic cum ca va apuca rasu'..-, sentinta irevocabila avand la baza schita - plan anexa la contract de v-c incheiat de ICVL cu "et.1" in baza legii 4/1973...
Acum, realizati ca, 2 camere la mansarda nu-s cine stie ce...dar, fac parte dintr-un intreg de 140 mp...
La un moment dat ma "luminez" si fac "expertiza grafica extrajudiciara" pe schita plan si se constata ca aceasta a fost scrisa-intocmita de catre cel de la et. 1, motive ce stau la baza revizuirii de sentinta. Am facut plingerea penala si am extins cercetarile "expertizand extrajudiciar" - cu supliment - tooate documentele ce stau la baza contr. v-c cu L.4/73, unde am constatat ca 16 (30) documente care stau la baza contr.v-c sunt scrise si completate de cel de la et. 1, din care enumar : fise de calcul, p-v de predare primire, memorii tehnice si de calcul, fise locative, etc - probabil inlocuite in perioada de "glorie capitalista" a anilor '90-2009 !!?!
Mentionez ca, documentele - copii de conformitate - incriminate au fost depuse la cererea instantei de catre s.c. Romcomfort ( fost ICVL ) la dosarul cauzei.
Acum, am o problema si anume "organul de cercetare" care spune, ca nu poate da curs cererii de expertizare a documentelor din terte motive..ba ca poate-s reproduceri, ba ca "extraexpertiza" este facuta dupa copii...etc
Astept sfaturi..
Fiind vorba de o expertiza extrajudiciara pe care va intemeiati actiunea, procurorul poate avea dubii, dar in acelasi timp poate cere o expertiza tehnica judiciara si sa nominalizeze un expert grafolog din cadrul INC.
In baza ordonantei procurorului, acesta si/ sau expertul desemnat, sa efectueze expertiza pot cere depunerea de documente care sa fie confirmate de autenticitate cu cele originale, de catre un notar sau sa fie prezentate in original si confirmate de autenticitate de catre expert.
Ezitarea procurorului poate fi legata de faptul ca daca dispune expertiza trebuie sa o plateasca parchetul si probabil nu stau bine cu banii (ca de obicei).
Puteti plati dvs. expertiza si daca veti castiga procesul, va recuperati banii de la partea care a pierdut, facand o cerere in acest sens la instanta.
Multumesc pt. un raspuns promt ! Dar...de ce ar trebui ca dl. procuror sa aiba dubii?!
Ca expertiza a facut-o un expert acreditat MJ, nu un cofetar.. Cind ai 16 probe irefutabile la un dosar ce nu corespund cu realitatea, parerea mea, ca n-ar trebui sa te gandesti. Ar trebiu sa te gandesti cum si in ce conditii au fost inlocuite, daca mai exista originalele si pe unde ar putea fi, cine a ajutat si cum la schimbarea lor etc. Apropo..ca veni vorba.. daca nu mai gaseste documentatia originala in arhiva..ca doar a schimbat-o cu a lui, sa-i iasa toate socotelile..?! Ce ne facem atunci?! Ce originale ducem la INEC?!
A 2-a intrebare.. Instanta credeti ca ar mai accepta sa se faca o expertiza la revizuire? N-o sa zica ca vremea expertizelor a trecut?!
P.s. Sa-i propun procurorului sa platesc eu expertiza ? Desi...nu-i ieftina. Cred ca este undeva la 1500 lei, unde mai pun si expert parte, avocat, :) ... "dau banu' iau Framu'" ... iar 5000 !
cu stima !
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Daca expertiza a fost facuta de catre un expert tehnic judiciar, procurorul o poate avea in vedere. Dvs. ati mentionat ca este expertiza extrajudiciara (ceruta probabil de dvs.), neavand de unde stii eu, ca expertul este judiciar.
In mesajul meu anterior, eu am precizat modul de lucru, asa cum ar trebui sa se deruleze. Trebuie sa stiti ca procurorul este cel care decide asupra modului cum va derula ancheta si ce dubii poate avea.
Daca nu se vor gasi originale, INEC va face expertiza pe ce documente i se vor prezenta, mentionanad acest lucru. La data depunerii de documente la dosarul cauzei, acestea trebuiau confirmate de autenticitate si nu ati mai fi avut in prezent o problema legata de documente originale.
Daca aveti elemente suficiente pe care sa va intemeiati cererea, instanta poate aproba o expertiza, chiar o contraexpertiza.
Procurorul poate sa fie de acord sau nu cu solicitarea dvs. pentru a se efectua o expertiza tehnica judiciara. Daca o solicita si dvs, doriti sa se deruleze mai repede lucrarile expertizei, atunci o puteti plati dvs.