avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... modificare abuzuva in lista de plata intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

modificare abuzuva in lista de plata intretinere

Am o problema cu un locatar din AP unde sunt cenzor:
de cand AP a angajat o pers. juridica pentru administrarea imobilului, in locul pers fizice care si-a dat demisia din functie, demisionara plateste cotele de intretinere prin transfer bancar. La intocmirea listelor de plata aceasta persoana a fost afisata ca restantier, pentru ca nu a prezentat administratorului dovada platii si nu se scosese extrasul de cont( datorita unei situatii obiective).
Prezinta presedintelui (nu administratorului!!) dovada platii, in ziua urmatoare afisarii listelor, dupa care face modificare cu pixul pe listele afisate (taie sumele restante si totalurile). Inlocuiesc listele si situatia se repeta.
Nu stiu ce sa fac in aceata situatie! Cred ca d.p.d.v. legal putem lua masuri.
Ce ma sfatuiti?:help:
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:59, 10 Iunie 2009
art.1111....Plata parţială, făcută pe capital şi dobândă, se impută mai întâi asupra dobânzii.
La ..dobanda ..se asimileaza si penalizarile?
Dupa parerea mea, da, deoarece se aduna pe fiecare zi care trece.

Offtopic oarecum: sistemul prevazut de codul civil este vechi si cam prost. Sa achiti mai intai dobanda in loc de principal e un fel de sac fara fund, deoarece nefiind platita datoria, dobanzile (penalizarile) curg in continuare.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
Puterea obisnuintei ! Cred ca in peste 95% din cazuri, proprietarii achita contributiile prin casierie si foarte rar se intampla ca cineva, caruia i se pare mai comod, achita prin cont bancar - ceea ce nu ar trebui sa perturbe in vre-un fel activitatea asociatiei.
La noi achita prin cont bancar doar niste agenti economici (cu sediul in alta localitate) si eventual anumite plati care vin de la vre-un executor judecatoresc - aici chiar avem o problema, in sensul ca nu stiu cum se face, dar daca un proprietar, executat silit, achita o anumita suma la bir. ex. jud., aceasta apare in extrasele noastre f. tarziu, in general dupa doua saptamani si atunci chiar ca ne incurca; am incercat o rezolvare, dar pana acum nu am reusit.
Referitor la parerea lui @felix34 in legatura cu anuntarea asociatiei - ar fi o solutie, dar inseamna ca proprietarul, pe langa faptul ca s-a deplasat la banca, a efectuat plata, acum trebuie sa se deplaseze si la casierie pentru a depune copia platii... unde ajungem? Unii au ajuns pe Luna de vre-o 40 de ani si noi ne cramponam de un extras de cont?
Sunt de acord cu ce spune @adriantot, insa trebuie ca cineva de la asociatie sa faca zilnic o deplasare la banca. Cred ca s-ar putea rezolva mai lesne prin internet, insa trebuiesc indeplinite niste cerinte.
Referitor la faptul ca "cineva" umbla la listele de plata si face modificari: sa le faca, avand in vedere ca si-a achitat obligatiile de plata, omul se simte indreptatit sa indrepte un lucru, de altfel in mod neoficial si numai asa de ochii vecinilor; si noi mai patim cateodata ca in ziua in care afisam listele de plata sa vina un intarziat sa-si achite obligatiile de plata ale lunii trecute, insa nu se lasa cu stersaturi sau mazgaleli in LP; omul realizeaza situatia si pentru alta data va incerca sa-si achite debitul mai repede!
Referitor la art. 1111.... cred ca un specialist ne poate lamuri. La prima vedere am putea sa deducem ca in situatia noastra nu este vorba de dobanda, ci de penalizare... la noi in asociatie se achita si debitul la intretinere, cat si parti mai mci din penalizari - daca sumele sunt mai mari; facem acest lucru pentru a dovedi (eventual) ca proprietarul intelege ca are penalizari si chiar a inceput sa si le achite, intrerupand prescrierea... , dar sa nu ajungem pana acolo!
Prezentarea dovezii de plata la asoiciatie dupa ce proprietarul a platit in contul bancar seamana cu amenda de circulatie care dupa ce o achitai l afinantele din localitatea de domiciliu, trebuia sa trimiti scrisoare cu chitanta la politia din localitatea unde ai fost amendat. Vorbesc la trecut pentru ca nu am mai luat o amenda de circulatie de vreo 7-8 ani.
La asociatie nu se pune problema sa mai venim cu dovada platii, ca asa ar fi mai usor sa venim cu banii direct la asociatie. Nici administratorul nu trebuie sa mearga la banca zilnic pentru aceasta, deoarece penalizarile se calculeaza doar o data pe luna, de aceea noi mergem la banca de 3-4 ori pe luna pentru diferite plati si vedem ce am mai incasat intre timp si obligatoriu, cum va mai spuneam, inainte de definitivarea listelor de plata .
Pe extrasul de cont apare scris si obiectul platii. In cazul in care nu apar explicatii ale sumei, comparam cu lista de plata si vedem daca suma corespunde cu totalul de plata. In acest caz facem noi repartizarea sumelor. Daca suma este mai mica si fara explicatii, repartizarea o facem conform reglementarilor contabile (mai noi decat codul civil, comercial....) si anume in ordine cronologica , in ordinea vechimii datoriilor.
Daca se specifica pe instrumentul de plata ce reprezinta suma , ne conformam si facem repartizarea conform documentului de plata.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
Adriantot, moderator
Adam Grecu a scris:
La noi achita prin cont bancar doar niste agenti economici (cu sediul in alta localitate)

Ok, dar sunt asociatii, cum e cea de la blocul in care locuiesc, in care 70% din apartamente sunt detinute de societati comerciale, majoritatea neavand sediul in Bucuresti.

Sunt de acord cu ce spune @adriantot, insa trebuie ca cineva de la asociatie sa faca zilnic o deplasare la banca. Cred ca s-ar putea rezolva mai lesne prin internet, insa trebuiesc indeplinite niste cerinte.

Nu cred, e drept ca eu cunosc numai sistemele de la BCR si ING, dar in ambele cazuri titularul de cont (prin reprezentant legal, daca e cazul) primeste cele necesare pentru accesarea contului pe internet. Se poate vedea astfel istoricul contului pe ce perioada se doreste.

Referitor la art. 1111.... cred ca un specialist ne poate lamuri. La prima vedere am putea sa deducem ca in situatia noastra nu este vorba de dobanda, ci de penalizare...

Cum spuneam mai sus, au natura juridica asemanatoare, si in textul respectiv e vorba de dobanzi datorate pentru intarzierea platii.

adriantot a scris:
In acest caz facem noi repartizarea sumelor. Daca suma este mai mica si fara explicatii, repartizarea o facem conform reglementarilor contabile (mai noi decat codul civil, comercial....) si anume in ordine cronologica , in ordinea vechimii datoriilor.

Nu conteaza ca sunt mai noi, reglementarile contabile privesc inregistrarea in contabilitate, iar nu soarta juridica a unei plati.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de penalizari. ceau ceau Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP ... (vezi toată discuția)
Data după care se pot percepe penalități de întârziere Shareban Shareban L230/2007 [quot]Art. 49 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restantă, afişată pe ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere Yoda112 Yoda112 Buna ziua ! Am o nelamurire: luna trecuta am platit toate penalitatile stranse la intretinere in decursul a 1 ani si jumatate , 570 lei la o suma de ... (vezi toată discuția)