avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... speta drept constitutional II
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

speta drept constitutional II

În luna mai 2008, are loc o emisiune televizată, în care Preşedintele României îl acuză pe Primul Ministru de depăşirea atribuţiilor sale constituţionale şi legale. Se creează astfel un conflict care are ca efect politic destrămarea coaliţiei parlamentare majoritare. Partidul primului-ministru rămâne partid de guvernământ, deţinând majoritatea în Parlament. În luna iunie 2008, Preşedintele emite un decret de revocare din funcţie a primului-ministru. Acesta, la rândul său, reuşeşte, cu ajutorul majorităţii parlamentare, să obţină suspendarea din funcţie a Preşedintelui. Între timp, primul-ministru pierde susţinerea propriului partid. La sfârşitul sesiunii, parlamentul adoptă o moţiune de cenzură. În acelaşi timp, Guvernul adoptă mai multe Ordonanţe de urgenţă privind modificarea Codului civil, a legii privind statutul funcţionarului public şi privind modificarea regulamentelor parlamentare. În luna iulie se organizează un referendum privind demiterea Preşedintelui României, la care se prezintă 30% din electorat.

Întrebări şi cerinţe:
1. Care sunt problemele de natură constituţională puse în speţa de faţă?
2. Care este autoritatea competentă să soluţioneze conflictul dintre cele două autorităţi? Ce fel de conflict este acesta?
3. Comentaţi adoptarea ordonanţelor de urgenţă de către Guvern.
Cel mai recent răspuns: marinaM , utilizator 01:25, 10 Iulie 2009
Cei asta ? Un test ? La asa ceva nu se poate raspunde in cateva cuvinte, asta poate fi eventual subiectul unui articol de specialitate. Eventual fiti mai precis cu intrebarile.
u.b.i.k. a scris:

Cei asta ? Un test ? La asa ceva nu se poate raspunde in cateva cuvinte, asta poate fi eventual subiectul unui articol de specialitate. Eventual fiti mai precis cu intrebarile.
...e o 'speta"..mai precis o tema la care asteptam cateva idei pe care sa le am in considerare la rezolvarea cat mai corecta a problemei...."poate fi eventual subiectul unui articol de specialitate."..merci..sa stiti ca este o problema pentru studentii in anul l drept..(cazul de fataB-))--astept orice fel de parere pentru analiza
te rog sa-mi trimiti si mie rezolvarea la spetele de la drept constitutional 2. astept raspuns urgent. pa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolvarea unei spete- drept constitutional ii petronela01 petronela01 Sunt in anul I la drept si trebuie sa rezolv aceasta speta si as avea nevoie de niste idei. Apreciez orice ajutor. În luna mai 2008, are loc o ... (vezi toată discuția)
Se da speta În data de 30 noiembrie 2021, guvernul a adoptat ... cristina..2510 cristina..2510 rezolvare speta În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ca obiect statutul funcționarilor publici. La momentul ... (vezi toată discuția)
Buna! daca ma poate ajuta cineva cu aceasta speta ! va multumesc! ... qnweiwjkanc qnweiwjkanc Buna! Daca ma poate ajuta cineva cu aceasta speta ! Va multumesc! În data de 30 noiembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență având ... (vezi toată discuția)