avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in Romania
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in Romania

Buna,
As avea si eu o tema pe care mi-ar placea cu ajutorul vostru sa o stiu reglementata.
Este vorba despre mostenierea unei case.
Casa apartine tatalui meu.
Mama mea si fratele meu au decedat.Nu mai exista alti frati sau surori.
In casa locuiesc: tatal meu, cumnata si nepoata mea (sotia si fetita fratelui meu decedat)
Eu nu locuiesc in Romania si nici nu mai detin cetatenia romana.

As dori sa stiu cum va fi impartita mostenierea dupa decesul tatalui in caz ca nu exista un testament.

Cel mai recent răspuns: adi33 , utilizator 18:53, 10 Iunie 2009
asa e jh , dar nu am fost atenta cand am citit mesajul userului. ...
Descendentii pot veni la mostenire in nume propriu sau prin reprezentare. Acestia sunt mostenitori rezervatari ( cota lor de mostenire este stabilita prin lege) , iar liberalitetile ( legate, donatii fara scutire de raport) facute de defunct, daca incalca rezerva pot fi supuse reductiunii.Astfel, cand are loc dezbaterea mostenirii , aceia dintre mostenitorii legali carora le-a fost incalcata rezerva, pot cere un raport al donatiilor ( rezerva ii ocroteste pe mostenitorii rezervatari impotriva liberalitatilor excesive facute de defunct) . Astfel, se procedeaza la reconstituirea patrimoniului defunctului ( printr-un calcul pe hartie) , pt. a se stabili valoarea care ar fi fost daca nu s-ar fi facut donatii sau legate. In urma calcululuii, se va putea stabili daca donatiile si legatele au atins rezerva succesorala , caz in care se va proceda la reductiune( pe cale amiabila sau pe calea instantei- actiunea in reductiune), pana la limitele stabilite de lege, si in vederea reintregirii rezervei succesorale. . . Calitatea de mostenitori rezervatari o au descendentii( copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit, cat si parintii defunctului) .Legea determina rezerva ca fiind: 1/2 din mostenire pt. un copil, 2/3 pt doi copii, 3/4 pt. 3 sau mai multi..si sotul supravietuitor beneficiaza de rezerva..aici insa nu este cazul..
J H a scris:

Studentico, fratele avea o fiica, care va venii la mostenire prin reprezentare...
Deci vor fi doi mostenitori legali... cu o cota de 1/2 fiecare.

Si in plus as mai spune eu, vedeti sa nu va treziti ca ati fost inlaturat de la mostenire.
adi33 a scris:

Va multumesc.
Am inteles despre ce este vorba.

In caz ca nu exista nici un testament cazul este destul de simplu..?
Se imparte in mod egal la doi.

Este un handicap pentru mine de-a fii cetaten strain?

Faptul ca sunteti cetatean strain nu va impiedica sa mosteniti. Trebuie doar sa acceptati succesiunea in termenul de 6 luni de la decesul tatalui.

Parerea mea este ca ar trebui sa faceti prima miscare.
In acest sens va puteti gasi un avocat care sa se ocupe de formalitatile legale.
Daca veti proceda asa nu va fi necesara prezenta dvs in tara.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc foarte mult pentru sfaturile de mai sus.

Domnul avocat Claudiu Lascoschi ma previne sa am grija a nu fi inlaturat de la mostenire...
Cum se poate ajunge la aceasta situatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)