avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacare - codul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacare - codul penal

Buna seara,
As dorii sa stiu daca impacarea este valabila si in cazul , falsului in identitate.
Multumesc
Nu este posibil.
Buna seara, imi puteti motiva si de ce ? pentru ca in art 132 alin 1 din codul penal, nu este specificat pentru care dintre infractiunii face referire impacarea.
Art. 132 este in fostul CP. Pentru a fi incidenta impacarea legea trebuie sa prevada in mod expres aceasta posibilitatea.
Lista infracțiunilor din NCP în cazul cărora este incidentă împăcarea:
1. art. 199 alin. 2 → art. 193 (lovire sau alte violențe) și art. 196 (vătămare corporală din culpă ) săvârșite asupra unui membru de familie, în cazul în care acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu
2.art. 231 alin. 2 astfel cum a fost introdus de art. 245 pct. 23 din Legea nr. 187/2012: În cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală
3.art. 243 – însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
4.art. 244 – înșelăciunea
5.art 245 – înșelăciunea privind asigurările

ART. 159*)
Împăcarea
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
#CIN
*) A se vedea şi art. 16 alin. (1) lit. g) din Codul de procedură penală.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 132 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (1): art. 132 alin. 3 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 132 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 132 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (4): art. 132 alin. 3 din vechiul Cod penal

#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine dispune inlaturarea raspunderii penale? oltul oltul in cazul infractiunilor in care impacarea partilor inlatura raspunderea penala dosarele ajung la instanta si instanta dispune inlaturarea raspunderii penale ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si fals-impacare mezgageza mezgageza am comis 4 infractiuni de inselaciune (4 persoane vatamate) si un fals.ca sa fiu cat mai credibil pentru banii primiti am dat o chitanta falsificata (am ... (vezi toată discuția)
ÎnȘelĂciune viktorV viktorV Pentru infracțiunea de ÎNȘELĂCIUNE, acțiunea penală, se pune în mișcare la plângerea prealabilă, formulată și depusă în termen de 3 luni, de la ... (vezi toată discuția)