avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Despagubiri civile sau creante fiscale?
Discuție deschisă în Executare silită

Despagubiri civile sau creante fiscale?

Buna ziua
As dori sa va intreb daca o datorie catre o institutie publica poate fi considerata creanta fiscala chiar daca ea nu a luat nastere in baza unei legi de nastere a creantelor fiscale. Spre exemplu sa presupunem ca persoana X are de platit o despagubire catre o institutie finantata de la bugetul de stat (sa spunem o scoala sau un spital), stabilita de o instanta de judecata doar prin invocarea unui articol din Codul Civil si fara a fi invocata vreo lege de nastere a creantelor fiscale. Doar simplul fapt ca datoria este catre o institutie publica o transforma in creanta bugetare? Repet in stabilirea respectivei despagubiri nu a fost invocata vreo lege de nastere a creantelor ficale, ci doar art 998 si 999 din vechiul cod civil. Din punctul meu de vedere raspunsul este negativ fiindca doar o lege de impunere a obligatiilor fiscale da nastere creantelor fiscale. Astept cu mare interes raspunsul dvs.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 13:50, 25 Ianuarie 2015
Este creanta civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrarea unei datorii ca despagubrie civila sau creanta fiscala iancu1 iancu1 Buna ziua As dori sa va intreb daca o datorie catre o institutie publica poate fi considerata creanta fiscala chiar daca ea nu a luat nastere in baza unei ... (vezi toată discuția)
Posibila despagubire solicitata statului magu magu Am investit intr-un spatiu comercial pe care l-am inchiriat unui magazin alimentar. Dupa patru luni de functionare, in zona a inceput o lucrare de constructie ... (vezi toată discuția)
Organ competent executare silita dan_co dan_co Buna ziua. Printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata intr-un dosar penal, in care [u]o institutie publica[/u], [b]finantata integral de la ... (vezi toată discuția)