avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate si ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate si ajustarea bazei de impozitare a TVA

Va rog sa-mi precizati in baza caror documente pt beneficia de prevederile art. 21, alin. 2, lit. n, pct. 1, Codul Fiscal, privind scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, respectiv de ajustarea bazei de impozitare conform art. 138, lit. d?
n) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti
Art. 138. - Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă

Daca m-am inscris la masa credala, s-a declarat falimentul, societatea a fost radiata, pot scoate din evidenta creanta neincasata si ajusta baza de impozitare a TVA pe baza informatiilor furnizate de Oficiul Registrului Comertului? Sau sunt necesare toate documentele raportul administratorului judiciar, hotarea judecatoreasca etc.?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 10:08, 10 Iunie 2009
In plus fata de ce ati mentionat , ar mai fi si prevederea din norme :
Art. 138
20.
(3) Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, prevăzută la art. 138 lit. d) din Codul fiscal este permisă numai în situaţia în care data declarării falimentului beneficiarilor a intervenit după data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise înainte de această dată, dacă contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adăugată aferentă consemnată în aceste facturi nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului.

Este necesara hotarirea judecatoreasca. definitiva .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva todiras todiras pentru clientii neincasati de la societati aflate in insolventa, care este documentul prin care se poate storna tva-ul daca nu am fost inregistrat cu ... (vezi toată discuția)
Tva sume nerecuperate lenu_ro lenu_ro bonjure! va rog sa ma lamuriti, un client are datorie catre soc noastra suma de 25.000 lei, si este in procedura de faliment. intrebarea mea este : eu mai ... (vezi toată discuția)
Constituire provizion client faliment madellaine madellaine Buna ziua. Societatea are o creanta la un client pentru care s-a deschis procedura de faliment in 29.04.2009. In data de 02.11.2009 s-a trecut la procedura ... (vezi toată discuția)