avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista prioritati in modul de partajare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista prioritati in modul de partajare?

Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat!
In urma divortului, fara copii minori, au ramas ca bunuri comune doua imobile. Intr-un imobil locuieste fosta sotie, in celalalt locuiam eu. Cu aproape un an in urma, m-am mutat cu o parte din lucrurile personale in alta localitate si dupa doua saptamani fosta sotie a intrat in imobilul in care locuiam eu, a aruncat si donat toate lucrurile din casa, a shimbat incuietorile, ocupand si acea locuinta.
In scurt timp am invitat-o la mediere si a refuzat. Au trecut 7-8 luni si am aflat cu totul intamplator ca a inaintat partajul. Oficial avem acelasi domiciliu stabil, iar unde locuiesc acum este flotant si nu cunoaste adresa. Citatia a venit pe domiciliul stabil si nu mi-a fost adusa la cunostinta.

Solicita partajul pentru imobilul in care locuiam eu. Imobilul in care locuieste ea, este garantie la banca pentru un imprumut si nu poate fi inca supus partajului.
Ca valoare, cel in care locuiam eu, este maxim jumatate fata de cel in care locuieste ea, iar daca s-ar imparti, jumatatea mea nu ar fi suficienta sa-mi cumpar alta locuinta. Desi imobilul in care locuieste ea este bun comun, nu exista cu nici un chip posibilitate locuirii impreuna, in consecinta din doua imobile eu devin homeless.

Intrebarea concreta este: In conditiile in care solicit ca partajarea sa fie facuta in bunuri, adica din doua imobile sa ramana fiecare cu unul si sa achite celuilalt diferenta daca in urma partajului va exista vreo diferenta, acest lucru are vreo prioritate? Ce ar trebui sa fac pentru a obtine o astfel de solutie?

Logic si omeneste asa imi pare normal, dar in chestiuni de drept nu ma pricep. Lucrez in invatamant si cu mare greutate mi-as permite un avocat. Exista posibilitatea de a ma prezenta fara un avocat si sa am sanse corecte?
Cum ar fi mai bine sa procedez?

LE Un aspect care mi-a scapat: cele doua imobile apartin de instante diferite, fiind in localitati diferite.





Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
Sergiu92, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters336364 , utilizator 20:01, 31 Ianuarie 2015
Pai veti cere dvs partajul si celui de-al doilea, altfel veti partaja doar pe asta.
Mergeti la judecatorie si cereti dosarul, solicitati sa faceti copii dupa cerere.
Daca nu va permiteti taxa de timbru, puteti face cerere de esalonare la aceeasi instanta.
gi-jane2 a scris:

Mergeti la judecatorie si cereti dosarul, solicitati sa faceti copii dupa cerere.


Scuzati naivitatea sau nepriceperea... In dosar trebuie sa scrie ce anume, cat la suta cere? Nu de alta, dar la urma urmei, din start sunt hotarat sa-i las mai mult. Tot ce imi doream este impartirea in natura, daca tot sunt doua imobile.

Stiti cumva, pot primi acel dosar in aceeasi zi? Locuiesc la multi kilometri...
Dati un telefon la arhiva ca sa va informati daca se afla dosarul in arhiva si cat mai sta.

Puteti solicita ce vreti in cererea dvs. insa depinde de probe, de argumente si de apararile partilor, precum si de ceea ce apreciaza instanta.
Daca solicitati introducerea unui bun la partaj veti achita taxa catre stat si ar trebui sa stiti exact daca va ajuta in concret si ce ar iesi la proces.
Tot ce imi doream este impartirea in natura, daca tot sunt doua imobile.


Pai, da.. numai ca trebuie adus in proces asta al doilea imobil ca instanta nu stie ca mai aveti dvs o casa, ci va judeca cererea femeii - ori cererea trebuie s-o vedeti inainte sa depuneti intampinare..si cerere reconventionala, prin intampinare respundeti la cererea femeii, iar prin reconventionala cereti si dvs .. ce vreti ci in ce fel.
In cererea ei vedeti ce cere- ziceti ca stiti si ca vrea partajul imobilului unde ati locuit dvs, insa scrie cum vrea sa il impartiti, cat vrea sa va dea sulta, ce cota vrea, cum motiveaza cererea.. de ce crede ea ca i se cuvine mai mult.. etc, etc.
Cum vreti sa va aparati daca nu stiti ce vrea ?

Cred ca ar fi bine sa consultati un avocat, care sa vada dosarul. In principiu, partajul se poate referi atat la drepturi cat si la datoriile comune. Fiind divortati, nu va pot fi imputate datoriile contractate de fosta sotie dupa despartirea in fapt. Imobilul locuit de fosta sotie, gajat sau nu, face parte din patrimoniul comun si trebuie inclus in partaj. Avocatul va aprecia daca e suficienta doar o întâmpinare, în care să prezentati situatia de fapt sau e nevoie de cerere reconventionala.

În intampinare precizati adresa dvs de corespondenta (unde puteti primi citatii si alte instiintari), faptul ca a existat o intelegere amiabila privind impartirea imobilelor, ca fosta sotie a intrat fara acordul dvs in imobilul locuit doar de dvs (dreptul de proprietate e una si tulburarea de posesie e alta, de aceea e bine sa discutati cu avocatul).

Model pentru intampinare sau cerere reconventionala gasiti si pe internet. La ele atasati inscrisurile pe care le aveti si cereti probe cu martori sau interogatoriul sotiei, pentru a va dovedi drepturile. Nu renuntati la drepturi !

Atentie ! ... intampinarea sau cererea reconventionala se depun legal cel mai tarziu la primul termen la care partile au fost legal citate. In cazul dvs, daca reclamanta stia ca nu locuiti acolo, puteti cere o prima amanare, dar nu abuzati !
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
ContSters336364, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj Nina1 Nina1 Buna.Cota parte intr-un proces de partaj poate fi 80%-20% daca ambele parti au contribuit in mod egal la dobandirea bunurilor comune mobile si imobile?Nici una ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru pt. scoatere bunuri din masa partajabila MayaSeal MayaSeal Buna ziua , in cadrul unui partaj de bunuri comune , sotul parat doreste scoaterea de la masa partajabila a unei sume de bani , ce a fost calificata de ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civila cu continut eronat - cum se poate corecta ? loanabelciu loanabelciu Buna seara, Azi am primit, in calitate de reclamant, Comunicarea Hotararii Civile in urma caruia a fost admis divortul si s-a dispus disjungerea cererii de ... (vezi toată discuția)