avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Taxa timbru pt. scoatere bunuri din masa partajabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Taxa timbru pt. scoatere bunuri din masa partajabila

Buna ziua ,
in cadrul unui partaj de bunuri comune , sotul parat doreste scoaterea de la masa partajabila a unei sume de bani , ce a fost calificata de reclamant ca fiind bun comun ,( pe motiv ca aceasta suma nu reprezinta bun comun ) . Se poate dovedi acest lucru cu martori si inscrisuri . Intrebarea mea este eu ca si parat care vreau sa scot din masa bunurilor de impartit aceasta suma de bani trebuie sa mai achit taxa de timbru ? Eu apreciez ca aceasta cerere nu poate fi considerata ca pretentie proprie , ci doar ca un mijloc de aparare ce poate fi solicitat prin intampinare . Dar ma intreb practica ce spune ? Se califica in acest caz ca si cerere reconventionala si se achita taxa de timbru sau asa cum mi se pare mie normal , este apreciata ca un simplu mijloc de aparare ce poate fi cuprins in intampinare si in aceasta situatie nu se achita taxa de timbru ??
Multumesc anticipat pentru opiniile celor ce au avut o speta de acest fel
Cel mai recent răspuns: MayaSeal , utilizator 17:08, 27 Ianuarie 2010
N-am avut spete de acest gen. Insa si eu cred ca nu e vorba de o pretentie distincta, sotul parat nu solicita ceva de la sotul reclamant, e doar o aparare fata de pretentiile reclamantului astfel ca nu poate fi calificata ca o cerere reconventionala si, implicit, timbrata.
Daca depuneti doar intampinare, fara a avea vr-o pretentie , de nici un fel nu aveti de ce timbra...Insa daca conestati masa partajabile, sau orice cerere in afara simplei aparari se timbreaza....Prin urmare, nu va pot spune cu certitudine daca timbrati sau nu .Pentriu asta trebuie analizate actele.Cosultati un avocat.
Intrebarea a fost foarte clar formulata . Pentru a aprecia acest lucru este necesar sa cititi cu atentie ceea ce am postat . De altfel as aprecia daca mi s-ar raspunde de catre persoane care au avut spete similare sau care au o opinie in legatura cu intrebarea . Sunt avocat - insa stagiar - si consider ca am intrebat destul de clar ceea ce doream sa aflu .
Multumesc pt raspuns doamnei av. Lili Ang .
Punctul meu de vedere este concret si bazat pe o experienta de aproape 12 ani si evident format pe spete similare.Ma apar pe cale de intampinare, motivez de ce acele bunuri nu pot fi retinute in masa de partaj si administrez in acest sens proba cu interogatoriul reclamantului, inscrisuri, martori.Succes si putem tine legatura.
Va multumesc foaret mult pentru raspunsul prompt si avizat doamna av. simonette 12 . Merg mai departe cu rationamentul si intreb :
daca instanta in baza 673ind. 3 intreaba daca inteleg sa contest valoarea bunurilor de impartit , eu ( partea ) am doua variante .
1. sa spun ``da `` ( avand in vedere faptul ca nu sunt de acord cu valoarea bunurilor de impartit , urmand sa dovedesc tocmai acet lucru ) . Atunci ma tem ca in baza art 3, lit c) L.146/`97 imi pune in vedere timbrajul , calificandu-mi cererea ca reconventionala .
2. sa spun `` nu ``- dar atunci nu cumva raspunsul meu ar inseamna ca sunt de acord cu valoarea indicata , necontestand-o ? In consecinta nu as mai putea cere scoaterea de la masa partajabila a acelei sume de bani , fiind de acord cu valoarea bunurilor de impartit .
Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Taxa timbru partaj diana22 diana22 va rog frumos lamuriti-ma si pe mine: cine cat plateste? se introduce o cerere de partaj bunuri comune, reclamantul sustine ca are contributie 70%, iar parata ... (vezi toată discuția)
Divort suteanu maria suteanu maria Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Cuantumul ºi modul de calcul al taxei judiciare de timbru în cazul unui partaj siladi siladi Speta: partaj bunuri comune Reclamantul in cererea de partaj solicita partajarea unei case prin atribuirea in natura acesteia si constatarea contributiei de ... (vezi toată discuția)