avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Folosire cont 609
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Folosire cont 609

Buna ziua,
Daca am o factura de materiale si in aceiasi zi si o factura cu retucere de 10 % a preturilor nu mai pot s-o inregistrez pe 609 conform ORD 1802/2014.
Nu inteleg ce vor sa spuna in ordin.
" 76. - (1) Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costul de achiziţie al bunurilor. Atunci când achiziţia de produse şi primirea reducerii comerciale sunt tratate împreună, reducerile
comerciale primite ulterior facturării ajustează, de asemenea, costul de achiziţie al bunurilor.
(2) Reducerile comerciale primite ulterior facturării corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune. Dacă stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt în gestiune, acestea se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 „Reduceri comerciale primite“), pe seama conturilor de terţi. "
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 12:41, 3 Februarie 2015
da..
Explicati-mi va rog cum trebuie inregistrate: factura de materiale o inregistrez pe 3028 dar pe ce cu reducerea comerciala primita in aceiasi zi dar pe alta factura pe ce cont o inregistrez ?
Si o doua nelamurie : cum intocmesc nirul, cu ce valori?
Nu s-a intanlit nimeni cu o situatie ca acesta?
-In cazul in care factura de reducere este separata si bunurile au fost vandute/consumate veti inregistra: 401=609.
-In cazul in care reducerea comerciala acordata este pe factura cu marfa ea va ajusta in minus valoarea marfii achizitionate : presupunand ca pe factura de la furnizor aveti 1000 lei marfa fara TVa si 100 lei reducere dvs veti inregistra in gestiune marfa la 900 lei valoare de achizitie fara tva
-In cazul dvs in care aveti facturi separate dar factura si reducerea sunt tratate impreuna si
veti proceda ca mai sus adica veti inregistra in gestiune valoare de achizitie redusa cu reducerea acordata.
Multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai multe puncte de lucru denisa2011 denisa2011 buna ziua, am luat contabilitatea la o sc care are 4 puncte de lucru adica 4 farmacii. Marfa este primita intr-o singura farmacie mai mare dupa care printr-un ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal cu discount b_mihaela b_mihaela buna ziua . am nevoie de ajutor:cum inregistrez in contabilitate, ca furnizor,un bon fiscal care are inregistrat si reducere?am inteles ca nu se mai ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea reducerilor comerciale claudana claudana Buna ziua! Tin contabilitatea finala la o societate comerciala la care administratorul isi tine evidenta cantitativ-valorica a stocului de marfa. Am primit ... (vezi toată discuția)