avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea asociatiilor de proprietari

De ce nu se expertizeaza an de an de catre stat, contra un (cost minim) un leu/ luna de apartament, obligatoriu, toate asociatiile din tara, de care experti contabili competenti?
Statul ar obtine sume din: impozite nevirate, din lucrari executate pe langa bloc, din lucrari executate fara contracte de angajare, din declaratii fiscale nepredate in termen (unde pentru orice asociatie familiara, PFA, amenzile sunt considerabile), din diferenta dintre 10% si 16% la impozitul pe salarii, pentru ca, banuiesc, inca mai sunt asociatii care nu vireaza 16%, multe alte probleme.

Un plus de responsabilitate si mai mult decat atat, daca nu raspund la intrebarile adresate in scris, legal, in termen, cei in drept, presedintele-functionar public in acceptiunea Codurilor, sa fie amendat. Asa, nu le pasa presedintelui si administratorului, nu raspund, ba mai mult rad, sfideaza si aplica si luna urmatoare aceeasi practica, nu ridica corespondenta adresata, nu raspunde la intrebari privind calculele aritmetice aplicate in lista afisata.
Ca orice firma si asociatia, cred, ca ar trebui sa fie verificata de ANAF, Min.Finantelor, Min.Muncii si toate celelalte organe financiare si fiscale legale, existente!

Primeaza afinitatile. Cine verifica daca presedintele aduce cea mai buna prietena a sa, faca o expertiza, el avand indrazneala sa spuna tuturor, ca ei sunt foarte buni prieteni?
Daca presedintele este foarte bun prieten, cu administratorul, sotii acestora au lucrat impreuna ani buni, afini, asa cum ei declara, cine verifica? Ei, presedintele si administratorul au o firma impreuna, asociatia? Noi locatarii platim, fara sa ni se spuna cum s-au calculat sumele, ce platim? doar ca ei asa considera, ba presedintele deseori nu semneaza listele de la avizier! Nu este de acord, cu calculele?
Daca ar fi verificari periodice, la asociatii, poate, de teama amenzilor s-ar mai tempera si nu ar mai etapa prietenia lor de familie, sfidand, ar pune mana pe pix si ar raspunde, legal, la intrebari.

In primul rand ca presedinte si vicepresedinte nu poate fi cineva care are o pregatire minima, scris, matematica. Cum verifica si semneaza listele. Comisia de cenzori, este, un cenzor sau deloc. Are macar un membru din comisia de cenzori timp sa verifice, sau cunostinte economice sa verifice listele, fondul de reparatii, de rulment, toate cheltuielile?
Simplu, daca toata lumea din bloc, imobil, ar pleca la curte si s-ar desfiinta asociatia s-ar putea restitui tuturor locatarilor fondul de rulment? Verifica cineva macar la sfarsitul unui an, vreun locatar/ proprietar? Are voie sa intrebe, sa ceara listele, calculele.
Administratorul este dispus sa raspunda, sa explice fiecare cheltuiala, fiecare penalitate aplicata, atunci cand este intrebata oficial, nu amical, la asociatie! Sa raspunda in scris!

Firmele spacializate cu evidenta financiar/ contabila a asociatiilor sunt, parerea mea, o solutie optima la rezolvarea corecta si legala a situatiei patrimoniale, ar raspunde Controalelor Statului.

Administratorii, raman. Presedintii, raman. O conduita morala se impune a exista!
Ar preda actele firmelor spacializate, dar conform Legii 230/ 2007, presedintele raspunde de totul in asociatie, el si CEx. Cine verifica aceste mici firme, fara "RO"?

Legea 230/ 2007, cum spunea un/ o distinsa moderatoare, este buna, adevarat. Trebuie doar aplicata, apoi verificat de Stat prin parghiile sale, daca se aplica, cu deplasari la fata locului, cu verificari "ca la carte" fila cu fila, leu cu leu.
Dupa doi ani de verificari de catre Stat, prin experti contabili competenti, a tuturor asociatiilor din tara, vom discuta altfel, despre "administrator si presedinte de bloc"!
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
A nu se confunda persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial (srl, sa, pfa, ii, etc.) care au scop cearea de profit cu persoane juridice de drept privat cu scop nepatrimonial (asociatii, fundatii, asociatii de proprietari, etc.) care nu au scopul de a crea profit si implicit nu sunt platitoare de impozit pe profit si taxa pe valoare adaugata.
Controlul fiscal se efectueaza pentru a stabili daca impunerile au fost corect calculate si nicidecum daca asociatii si-au impartit echitabil sarcinile si daca si-au ales angajati competenti si eficienti.
Membrii asociatiei de proprietari este condusa de membrii acesteia care decid cu privire la toate aspectele prin hotararile adunarii generale. Daca majoritatea membrilor sunt nepasatori si indiferenti atunci in asociatie domneste haosul.
elga50 a scris:

@Maria2143

Voi incerca sa raspund si eu acestui naduf pe care l-ati exprimat aici, implicit, in numele a milioane de proprietari din blocuri, chiar si chiriasi ai acestor proprietari
Nu stim exact cati sunt, poate multi din ei nu sunt interesati sa afle ce platesc, (...)
Nu e de gluma, e chiar o chestiune serioasa, dar abordarea dv. este un pic prea idealista si am sa va explic de ce:
(...)
Aici statul, prin ANAF si ITM, ar putea verifica activitatea din asociatii pentru ca este vorba de contributia la bugetele nationale ale acestor asociatii.
[b]Sunt convinsa ca daca s-ar face aceasta verificare ar iesi la iveala foarte multi bani, sume de necrezut.
(...) tot asa si asociatiile sunt lasate in pace. \"\"
Uf...

Later update
(...) insistati pentru asistenta statului.
Doar vreau sa va atrag atentia ca statul auditeaza acolo unde are interesul, adica in privinta contractelor si a taxelor platite pentru aceste contracte.
In rest, pe stat nu-l intereseaza cum calculeaza administratorul penalizarea sau daca imparte corect o cheltuiala intre proprietari.




Mii de multumiri din partea mea si a multor cititori ai siteului!
Pertinenta argumentare din toate punctele de vedere, din toate unghiurile, raspunde la intrebarea lansata de mine!
Am incercat sa argumentez ceea ce am spus, fara a insista-fara sens! Am incercat sa fac un calcul estimativ ce ar insemna-sume colectate, per total, sunt sume de necrezut!
Faptul ca sunt lasate in pace, asociatiile, zeci de ani, este iar, de necrezut!
Adevarat, pe stat, poate l-ar interesa daca se vireaza impozitul pe salarii, pe venituri, pe lucrarile executate, asa, pur si simplu ca de la orice firma, nu modalitatea de calcul a penalitatilor sau daca s-a facut revizia la lift, corespunzator!

Daca Legea 230/ 2007 ar avea un articol \"auditarea obligatorie, anuala\" sau \"se vor expertiza prin contracte incheiate cu CECCAR, cu Liga X...toate asociatiile, rezultatul auditarii va insoti situatia activ/ pasiv predata Primariei, costurile fiind suportate din fondurie asociatiei.\" Asociatia poate deschide un registru luna de luna, cotizeaza fiecare familie cu sume mici, apoi se descarca registrul de aceea suma, prin remunerarea \"specialistului-expert\"! Cred, ca exista solutii, daca se doreste verificarea anuala a asociatiilor!

De ce putem plati luna de luna la fondul de reparatii 20-25 lei, 40 familii, adica circa 12000 lei, si nu putem cotiza cu 3 lei/ lunax12lunix40 familii =1440 lei, pentru a plati un expert, care solicita cam 100 lei (poate chiar mai putin) pt a verifica o luna din activitatea asociatiei, adica: 5 facturi, 3-5 chitante cu cheltuieli, 40 chitante cu incasari, 5 OPuri. Este un cost de nesuportat?
Rezolvarea este in aplicarea Legii 230/ 2007, cu modificarile ce vor urma!
Sunt legi din 1966, in vigoare, aplicabile \"litera de lege\", sunt prea multe modificari ale prea multor legi, am citit interventia unui distins moderator, ii multumesc.
Prea multe legi modificate-hatisul lor-ne dau peste cap existenta.
Insa noi, cei de acum, putem ajuta generatiile viitoare, printr-un articol inserat in Lege.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
teoria e usoare,gra este prectica iar acuzele sunt usor de adus greu de probat in unele cazurinpresedintele este ales ca si primarul iar com ex precum consilierii iar deciziile com ex sunt conforme cu legislatia in vigoarendeasemenea tot adunarea generala hotaraste ce sa faca in decurs de un an pana la urmatoarea adunare cum sa vina statul sa treaca peste hotarirea adg sa introduca 1leu/apt pt nu stiu ce verificare efectuata de nu stiu ce firmande ce nu intervenit statul asupra deciziei cinsilierilor locali de a majora cu 22lei/gkalnde ce nu a intervenit statul la firma de salubritate acum 2 ani cind de la 3,7leide persoana este in prezent 7,7 adica o majorare de peste 100%nde ce sunt unii administratori autorizati e primarie si au si ceva experienta contabila din liceu daca ei :
:Cine face aceasta situatie, administratorul care nu stie ce inseamna contabilitate, care nu are nici macar notiuni de aritmetica, la care 9+3 fac fie 11 fie ?-thrann
de ce nu vine statul noaptea la 2 cind se sparge cite o teava de caldura sa intre in subsol in mizerie pt a opri caldura sau ar/ac dupa caz in functie de avarie- thran-semneaza presedintele care are 4 clase -prevede undeva legea230 e studii trebuie sa aiba presedintele?ncind sunt tinute adg de ce nu vine statul sa spuna ---presedinte va fi persoana x ,sa depuna garantie scrisa pt persoana respe ctiva
va spun eu este usor sa incarci oamenii la plata cu diverse contracte de acest gen(1leu/apt)dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca oamenii sunt saraci majoritatea si dupa ce ca abia isi platesc intretinerea sa-i mai incarcam asa aiurea
in ziua de azi orice locatar are acces in baza unei cereri scriese adresate presedintelui la orice fel de acte introduse in contabilitatea asociatiei deci daca nu este nimic de ascuns e foarte bine prevederea actualei legislatii
sunt presedinte din 2001 si anul trecut mi-am dat demisia si am organizat alegeri si nimeni absolut nu a vrut sa se puna si ce credeti asociatia a stat inchisa nu am facut incasari deloc si am ramas restant pe o luna la apa rece si salubritate si drept rasplata la a doua sedinta reconvocata m-au ales iar cu toate ca va spun sincer nu se merita pt 300lei/luna sa iti bati capul cu 380 de persoane
-acum mai nou in cazul unei neclaritati nu mai vin la sediul asociatiei pt discutii lamuritoare ci se duc direct cu reclamatii la biroul de indrumare din cadrul primariei si mai nou la politia economica unde am fost verificati la acte din anul 2009 si pina la 2014 unde sincer nu s-a gasit absolut nimic compromitator cu toate ca admistratorl nu stie cit face 8+3 iar presedintele are doar 4 clase
deci inca odata teoria este usoara este grea practica
ex.la o asociatie la un coleg s-a jugravit de catre asociatie casa scarii doar pina la etajul 3 iar la etajul 4 nimic pentru ca ploua pe csaa scarii pe usa de acces pe bloc si asociatia nu are bani sa repare acoperisul de pe casa scarii cu toate ca e bun comun dar ca sa vedeti toata suma cheltuia pt lucrare a fost repartizata inclusiv celor de la etajul 4
ex.tot aici la aceasta asociatie nu functioneaza tevile verticale de caldura drept urmare respectivii locatari de la et.4 stau in frig dar platesc tevile comune ?
respunsul asociatiei-nu sunt bani pt investitii(reclamatii s-au facut der singura solutie a ramas judecata iar locatarul sta tot in frig cu fetita de 6luni)
\"c0stii\"

Am citit interventia dvs.si nu vreau sa va citez, este "o oglinda a multor asociatii", tot ce spuneti dvs., cu o usoara suparare. Legea 230, poate clarifica multe aspecte, intr-o varianta noua, daca ar tine cont de viata noastra, de zi cu zi!

Cand a fost o avarie la subsolul imobilului, portarul-ingrijitor imobil, un batran de 76 ani, a intrat acolo, la avarie, unde apa fiarta cu presiune inundase subsolul, pana a venit echipa radet! Daca se intampla un accident, grav, era accident de munca?
De ce nu se face obligatoriu, protectia muncii, instructaj psi, de ce nu este obligatorie existenta unei truse medicale? De ce nu se trateaza asociatiile ca orice firma, sa fie amendata daca nu are: un grup sanitar, o chiuveta, o trusa medicala?
II pasa cuiva ca personalul: femeie de serviciu, ingrijitor imobil, administrator se accidenteaza? Unde scrie in Lege, in Normele sale despre aceste aspecte?
Acel spatiu destinat administratiei, asa trebuie sa arate: cu biciclete si ce arunca locatarii, sau este un loc civilizat? Administratorul trebuie sa fie bun prieten cu cineva din bloc, daca vrea sa se spele pe maini, cele doua ore cat lucreaza pentru asociatie?
Poate am exagerat, cerand ajutor statului, Legea 230, emisa de stat, este statul. In ultimii ani toata lumea fuge de orice functie la asociatie, presedinte, samd!

Nu generalizam. Sunt oameni buni, gospodari, care se implica. Fiecare spunem ce cunoastem din expertienta noastra sau a familiei, a prietenilor, fara exagerari, fapte prezentate ca spete, aici, spre o buna intelegere a legilor si o dezbatere civilizata, a acestora!

Mult succes!
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Mediator_Bacau a scris:

A nu se confunda persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial (srl, sa, pfa, ii, etc.) care au scop cearea de profit cu persoane juridice de drept privat cu scop nepatrimonial (asociatii, fundatii, asociatii de proprietari, etc.) care nu au scopul de a crea profit si implicit nu sunt platitoare de impozit pe profit si taxa pe valoare adaugata.
Controlul fiscal se efectueaza pentru a stabili daca impunerile au fost corect calculate si nicidecum daca asociatii si-au impartit echitabil sarcinile si daca si-au ales angajati competenti si eficienti.
Membrii asociatiei de proprietari este condusa de membrii acesteia care decid cu privire la toate aspectele prin hotararile adunarii generale. Daca majoritatea membrilor sunt nepasatori si indiferenti atunci in asociatie domneste haosul.


Va multumesc!
Delimitarea este clara.
"Ordin nr. 1969/2007 din 09/11/2007, privind aprobarea reglementărilor contabile pentru
persoanele juridice fără scop patrimonial, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007" , alaturi de Legea 230/ 2007 si Normele sale de aplicare, sunt reglemantarile legale in vigoare.

Alte discuții în legătură

Cenzor extern la asociatii de proprietari arhicoc arhicoc Conform Legii 230/2007: \"Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a ... (vezi toată discuția)
Verificare administratie bloc Florenta30 Florenta30 Buna ziua, avand in vedere faptul ca nu suntem constituiti in asociatie de proprietari, va rog sa-mi spuneti cine face verificarea activitatii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația ... oana intreaba oana intreaba Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația de proprietari a unui bloc? situația este următoarea: a fost sistată furnizarea de apa ... (vezi toată discuția)