avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea asociatiilor de proprietari

De ce nu se expertizeaza an de an de catre stat, contra un (cost minim) un leu/ luna de apartament, obligatoriu, toate asociatiile din tara, de care experti contabili competenti?
Statul ar obtine sume din: impozite nevirate, din lucrari executate pe langa bloc, din lucrari executate fara contracte de angajare, din declaratii fiscale nepredate in termen (unde pentru orice asociatie familiara, PFA, amenzile sunt considerabile), din diferenta dintre 10% si 16% la impozitul pe salarii, pentru ca, banuiesc, inca mai sunt asociatii care nu vireaza 16%, multe alte probleme.

Un plus de responsabilitate si mai mult decat atat, daca nu raspund la intrebarile adresate in scris, legal, in termen, cei in drept, presedintele-functionar public in acceptiunea Codurilor, sa fie amendat. Asa, nu le pasa presedintelui si administratorului, nu raspund, ba mai mult rad, sfideaza si aplica si luna urmatoare aceeasi practica, nu ridica corespondenta adresata, nu raspunde la intrebari privind calculele aritmetice aplicate in lista afisata.
Ca orice firma si asociatia, cred, ca ar trebui sa fie verificata de ANAF, Min.Finantelor, Min.Muncii si toate celelalte organe financiare si fiscale legale, existente!

Primeaza afinitatile. Cine verifica daca presedintele aduce cea mai buna prietena a sa, faca o expertiza, el avand indrazneala sa spuna tuturor, ca ei sunt foarte buni prieteni?
Daca presedintele este foarte bun prieten, cu administratorul, sotii acestora au lucrat impreuna ani buni, afini, asa cum ei declara, cine verifica? Ei, presedintele si administratorul au o firma impreuna, asociatia? Noi locatarii platim, fara sa ni se spuna cum s-au calculat sumele, ce platim? doar ca ei asa considera, ba presedintele deseori nu semneaza listele de la avizier! Nu este de acord, cu calculele?
Daca ar fi verificari periodice, la asociatii, poate, de teama amenzilor s-ar mai tempera si nu ar mai etapa prietenia lor de familie, sfidand, ar pune mana pe pix si ar raspunde, legal, la intrebari.

In primul rand ca presedinte si vicepresedinte nu poate fi cineva care are o pregatire minima, scris, matematica. Cum verifica si semneaza listele. Comisia de cenzori, este, un cenzor sau deloc. Are macar un membru din comisia de cenzori timp sa verifice, sau cunostinte economice sa verifice listele, fondul de reparatii, de rulment, toate cheltuielile?
Simplu, daca toata lumea din bloc, imobil, ar pleca la curte si s-ar desfiinta asociatia s-ar putea restitui tuturor locatarilor fondul de rulment? Verifica cineva macar la sfarsitul unui an, vreun locatar/ proprietar? Are voie sa intrebe, sa ceara listele, calculele.
Administratorul este dispus sa raspunda, sa explice fiecare cheltuiala, fiecare penalitate aplicata, atunci cand este intrebata oficial, nu amical, la asociatie! Sa raspunda in scris!

Firmele spacializate cu evidenta financiar/ contabila a asociatiilor sunt, parerea mea, o solutie optima la rezolvarea corecta si legala a situatiei patrimoniale, ar raspunde Controalelor Statului.

Administratorii, raman. Presedintii, raman. O conduita morala se impune a exista!
Ar preda actele firmelor spacializate, dar conform Legii 230/ 2007, presedintele raspunde de totul in asociatie, el si CEx. Cine verifica aceste mici firme, fara "RO"?

Legea 230/ 2007, cum spunea un/ o distinsa moderatoare, este buna, adevarat. Trebuie doar aplicata, apoi verificat de Stat prin parghiile sale, daca se aplica, cu deplasari la fata locului, cu verificari "ca la carte" fila cu fila, leu cu leu.
Dupa doi ani de verificari de catre Stat, prin experti contabili competenti, a tuturor asociatiilor din tara, vom discuta altfel, despre "administrator si presedinte de bloc"!
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
thran a scris:

care nu cunoaste legislatia, (...)



Multumesc pt raspuns!
Cunoastem astfel de situatii. Zeci de ani, de exemple. Auzi peste tot, de toate despre "blocuri". Aveti dreptate. Alte exemple:
Multi cunosc legislatia, cred, multi dintre cei care, un exemplu presedinte fiind, a vandut si el putin fier vechi, a obtinut XX lei, mare lucru, i-au ramas lui; sau a permis a inchiria, culmea, spatiul de pe bloc, el avea cheile si indrazneala, a dat spatiu de antena unei firma de cablu, dar s-au ratacit cateva sume, cativa ani,.... lei, tot la el, in plus cablu-net lui, "gratis pentru sefu", care le-a dat dreptul sa faca asta...si multe altele! Fierul vechi era tot al asociatiei.
Femeie de serviciu? Au venit la usa blocului, oferte de la firme specializate, pt curatenie, in aceleasi costuri, alta curatenie, dar curatenie! Alt personal de serviciu? Femeia de serviciu este ruda nu stiu cui. Nu se poate schimba situatia, este de 7 ani, ea ramane!
Nu intram in amanunte al caror final, rezolvare fie si prin schimbare, este zero. Nu se pot schimba multe, poate niciodata! Un flux de informatii nou, modern, adaptat timpurilor costa TIMP. Cine convinge 40familii ca o firma, face treaba mai buna decat o batrana?
De ce sa vina 2 ore, o firma cu 5 salariati echipati pt. curatenie, care sa faca ce stiu sa faca, bine? De ce? Asa era pe vremea "lu bunicu", asa vrea "lumea", asa facem, sta tanti Ioana, pana in ultima zi a vietii sale. Ne-am obisnuit cu ea!
Retinerea asociatiei de a contacta o firma de curatenie, rezida si din teama de necunoscuti in scara, dar, daca un contract ferm ar fi baza colaborarii, s-ar exclude temerile!

Expertizarea anuala a activitatii este alta discutie, alt registru. Un presedinte care nu a reusit a fi sef niciunde-n toata viata lui dar "vrea" sa fie seful femeii de serviciu, rezista 5-7 ani, pt ca nu vrea nimeni sa fie presedinte, doar el! Dar de ce legea nu da voie celui de la scara alaturata sa fie si la scara asta. Trebuie sa fie prieten cu toata lumea din scara alt presedinte? El citeste legile, le aplica, vrea binele comunitatii, stie sa se faca ascultat, "nu bate cu pumnul in masa, nu miroase a bere, nu jigneste, nu ameninta, nu se vaita ca nu este platit, nu se vaita ca nu are timp, nu se plange ca este stresat, stie sa scrie, stie sa comunice cu autoritatile, stie sa citeasca o factura, stie ce semneaza".
Legea poate sa dea voie a fi manager la o asociatie "externalizand" postul acesta.
Toate pentru a angaja "competenta", cu minime costuri. Gratisul-nu mai merge! Noi ne plangem ca presedintele nu face treaba, el se plange ca nu este platit. Unde ajungem?

Legea poate indrepta multe! Sa permita, sa intervina!

Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Maria2143 a scris:

Vorbim de Legi si aplicarea lor, fata de practici si tupeu, nelege! Simplu.


Aici nu vorbim de legi si de aplicarea legilor ci de schimbarea unei legi.

Dvs ati solicitat aici niste opinii ca sa vedeti ce gandesc si alte persoane iar eu mi-am exprimat opinia si mi-a sustin in continuare.

Vorbim aici de niste proprietati private si consider ca este foarte normal ca fiecare sa se gospodareasca cum considera. Dvs emiteti o idee care mie personal imi aminteste de ideologia comunista. Aceea ideologie prevedea printre altele ca toti oamenii sunt obligati sa munceasca. Mie mi se pare mai corecta ca cel care vrea sa munceasca sa o faca iar cel care nu vrea sa nu o faca dar apoi nici sa nu ceara sa i se dea de pomana. Cine munceste mai mult sa aibe mai mult cine munceste mai putin sa aibe mai putin. Toate acestea trebuie privite intr-o lumina in care toata lumea sa aibe dreptul la munca si sa nu fie ingradit de altul.

Nu inteleg de ce considerat ca nu respect pe cineva daca consider ca are dreptul sa traiasca in mizerie daca asa ii place lui. Dimpotriva eu consider ca ii respect alegerea lui de a trai in propria lui mizerie atata timp cat traieste pe proprietatea lui. In mod evident lucrurile se schimba in momentul in care se afla intr-un spatiu public sau institutie publica unde sunt de acord sa existe reguli care sa fie respectate.

Reiterez ideea ca in aceasta discutie este vorba de proprietate privata, proprietate in care statul nu trebuie sa intervina pentru ca nu am face altceva decat sa ne intoarcem in comunism. Bineinteles ca in raport cu obligatiile fiscale (taxele salariale in principal pentru ca despre asa ceva vorbim la asoc de proprietari) aceste asociatii raspund in fata organelor fiscale la fel ca orice alt contribuabil. Exista legi care trebuiesc respectate iar daca nu sunt respectate autoritatile statului au instrumente la indemana prin care sa atraga responsabilitatea celor in cauza. Modul in care asociatiile isi asuma anumite cheltuieli si la repartizeaza ramane o chestiune privata atata timp cat acele cheltuieli nu au implicatii fiscale. Daca cineva abuzeaza de statutul pe care il detine in cadrul unei asociatii atunci asociatia este raspunzatoare de urmarirea activitatii respectivei persoane si nu statul. Daca fura, delapideaza, distruge etc membrii asociatei se pot adresa politiei sa i se deschida dosar penal. Daca face cineva evaziune fiscala atunci se pot face adrese la unitatile de control fiscal ale statului.

Consider ca rolul statului nu trebuie sa priveasca chestiuni private ci in chestiuni publice.
Avem de exemplu un sistem public de sanatate iar daca propunerea dvs ar fi fost un audit anual la aceste institutii efectuat chiar si prin persoane care nu sunt bugetare as fi fost deschis sa dezbat propunerea pentru ca ne priveste pe noi toti dar problema care exista in asociatia dvs nu ma priveste si pe mine. Atunci de ce sa imi doresc sa existe obligatia (atentie: obligatia ci nu dreptul pentru ca dreptul deja exista) de a exista curatenie in respectiva asociatie? Daca nu exista dreptul de a face audit --- atunci cu siguranta discutia ar fi avut o alta conotatie. Dar acest drept exista si consider ca este responsabilitatea membrilor fiecarei asociatii sa si-l exercite. Nu trebuie sa vina statul sa ii oblige sa isi exercite acest drept.

MarianBratu

Multumesc pentru raspuns!
Nu discutam despre repartizarea cheltuielilor in liste, despre buna gestionare a fondurilor asociatiilor, ci despre pregatirea celor care isi dau cu parerea despre viata noastra, un exemplu: legea spune ca presedintele trebuie sa fie locatar in asociatie, s-a tot discutat situatia asta...Nu este un caz izolat, o prezentare in aceste randuri. Stim toti, zeci se situatii!

Cunoastem Legea. Vorbesc de cat si ce se poate face, ca proprietar, in baza acestei Legi, Legilor de acum si Normelor sale de aplicare.
Este opinia mea. O parere. Pana la un proiect de Lege mai este mult de lucru.
Se pot face multe fara a leza personalitatea cuiva, fara a atinge dreptul privat al comunitatilor.
Respectand toate drepturile si obligatiile cetatenilor si pentru o mai buna coexistenta, s-au infiintat Liga X, Y. Aceste organisme, ONG-uri ofera consiliere, consultanta, auditare lunara, anuala conta unor sume modeste, pentru servicii prestate cu profesionalism.
Nu vor sa adere anumite asociatii. Este clar, este optiunea lor.
Este optional, nu vor sa fie verificate. De ce?

Considerati ca pentru o asociatie care exista de 17 ani si nu a fost niciodata verificata, ca ea fiind mii, multe alte mii in tara, exista alta modalitate legala de verificare decat, imperativ, prin lege.
Atentie fac comparatia cu orice alta firma, chiar daca nu-i acelasi lucru decat din punct de vedere \"contribuabil\": adica asociatia este la Registul Comertului R12345678, este inregistrata, dar necontrolata de nimeni, niciodata, decat, daca...daca...multi de daca!?

Nu inteleg de ce este \"verificarea asociatiilor\" in mod unitar, prin lege, este asa o problema? Ar da peste cap viata privata, bunurile private, ordinea de drept a comunitatii,
o verificare anuala, a mii de mii de asociatii, aceste firme fara <RO>?

Ca simplu cetatean, consider ca legea ar putea fi schimbata, simplu, imbunatatita, printr-o verificare anuala, printr-o expertiza financiar-contabila!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Exista asociatii mari care au in componenta 5 - 10 blocuri (avem cazuri si aici, pot confirma ce spun) care au UN presedinte, acesta NU ESTE PROPRIETAR in toate blocurile, nu are 10 apartamente (sau da? B-) ), atunci ma intreb:
De ce acolo se poate, iar in alte cazuri nu?
De ce nu se poate pune presedintele si din alt bloc, sau un chirias, dar sa fie cineva care sa fie competent, sa stie ce sa verifice si ce sa faca intr-o asociatie?
Maria2143 a scris:

MarianBratu

Multumesc pentru raspuns!
Nu discutam despre repartizarea cheltuielilor in liste, despre buna gestionare a fondurilor asociatiilor, ci despre pregatirea celor care isi dau cu parerea despre viata noastra, un exemplu: legea spune ca presedintele trebuie sa fie locatar in asociatie, s-a tot discutat situatia asta...Nu este un caz izolat, o prezentare in aceste randuri. Stim toti, zeci se situatii!

............................................................................................................................

Ca simplu cetatean, consider ca legea ar putea fi schimbata, simplu, imbunatatita, printr-o verificare anuala, printr-o expertiza financiar-contabila!


Discutia a pornit de la "De ce nu se expertizeaza an de an de catre stat, contra un (cost minim) un leu/ luna de apartament, obligatoriu, toate asociatiile din tara, de care experti contabili competenti?" nu de la pregatirea administratorilor si a presedintilor.

Eu mi-am exprimat opinia vis-a-vis de expertizele sau auditul obligatoriu lucru cu care nu sunt de acord. Chiar daca o astfel de obligativitate ar genera o crestere de cerere de prestari servicii contabile (care ma intereseaza in general).

Atata timp cat exista posibilitatea nu imi doresc sa existe obligavitatea acestei auditari.

Alte discuții în legătură

Cenzor extern la asociatii de proprietari arhicoc arhicoc Conform Legii 230/2007: \"Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a ... (vezi toată discuția)
Verificare administratie bloc Florenta30 Florenta30 Buna ziua, avand in vedere faptul ca nu suntem constituiti in asociatie de proprietari, va rog sa-mi spuneti cine face verificarea activitatii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația ... oana intreaba oana intreaba Buna ziua, cum putem solicita expertiza contabila pentru asociația de proprietari a unui bloc? situația este următoarea: a fost sistată furnizarea de apa ... (vezi toată discuția)