Sunt traducator autorizat de 1 an si pana acum am dat numai chitante pentru ca am inteles ca asa este ok de la diferite contabile cu care am colaborat. La sfarsitul anului, mi s-a spus de catre contabila cu care am colaborat de la inceput ca trebuie sa dau si factura. Cum procedez in situatia asta? Din cate stiu, pe factura trebuie sa apara atat CNP-ul cat si semnatura persoanei careia i-am tradus. Va dati seama ca nu am cum sa mai dau timpul inapoi sa obtin aceste lucruri. Ce se intampla in cazul unui control? Mentionez ca la noi, traducatorii, incheierea de legalizare contine numarul chitantei, data, totul coincide cu traducerea pe care ai facut-o, astfel incat sunt in perfecta legalitate, nu am cum sa fac ceva fara sa dau chitanta. Sa merg in continuare fara factura? Cum ma sfatuiti? Precizez ca am primit raspunsuri de la contabili cu: "este perfect ok fara factura pentru ca oricum justifici cu chitanta" si "trebuie obligatoriu factura" .
Ok, atunci nu trebuie neaparat factura emisa (ci doar la cererea expresa a clientului, nu aveti ce face trebuie sa va conformati). Logica afirmatiei mele are doua componente, una este ca rolul facturii este de a evidentia TVA, a doua este data de locul firesc al art.155 Facturare in cadrul capitolului Taxa pe valoare adaugata, in cadrul Codului fiscal.
Am inteles. In regula.. Si atunci, in cazul unui control pot veni cu aceste argumente si este ok? Adica, daca ei considera ca ar trebui sa dau si factura, aveti idee care ar fi sanctiunea?
Multumesc!
Cititi si dvs. cu atentie ultimul mesaj pe care l-ati scris si deslusiti ce ratiune are.
Eu v-am spus si fundamentat opinia mea, insa eu nu sunt organ fiscal emitent ca sa fac interpretare oficiala a legii, si sa va garantez ceva. Dpmdv nu este vorba despre nicio sanctiune. Totusi, puteti sa cereti o interpretare a codului fiscal cu privire la aceasta problema si contabilului dvs. actual.
Traducere facturi !
mrbilly
Buna ziua.
Am cautat pe forum si nu am gasit daca e necesar ca in contabilitate sa fie traduse facturile din alte limbi. Facturile in engleza, germana etc. ... (vezi toată discuția)
Marfa china
ContSters209690
cum bag in contabilitate o factura?trebuie tradusa de catre traducator autorizat?
cum e mai bine, sa platesc taxe vamale la valoarea reala?
care e cea ... (vezi toată discuția)