avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... contraventii rutiere/tamponare cu avarii
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

contraventii rutiere/tamponare cu avarii

***dupa o tamponare din vina/culpa/ recunoscuta a lui "x "si semnarea intelegerii amiabile/formular/ de ambii soferi, acelasi" x "refuza fara un motiv serios sa mai mearga la constatare la societatea de asigurari, refuza sa vina la politie, refuza dialogul pe telefon sau mail!
***nevinovatul "y" are avarii de 1500-2000 lei si nu detine nici autorizatie de reparatii, nu are casco, si este in impas !!
***ce solutie practica si cit mai putin costisitoare vad colegii la o asemenea speta ??
Cel mai recent răspuns: murgu veronica , utilizator 22:02, 26 Septembrie 2011
Daca politia refuza sa-si faca datoria si nici asiguratorul RCA al vinovatului nu reuseste sa-l aduca desi nu are neaparata nevoie de el daca constatul amiabil a fost semnat de ambii conducatori nu va mai ramane decat sa-l actionati in instanta. Dar eu zic sa insistati la asiguratorul RCA al vinovatului sa va deschida dosar si sa treaca la solutionarea dosarului. Daca nu reusiti sa-i convingeti atunci faceti o reclamatie la CSA.
Buna ziua

Degeaba insistati la asigurator sa va deschida dosar de dauna in lipsa constatarii amiabile de accident incheiate de catre cei doi conducatori auto implicati in evenimentul rutier, societatea de asigurari nu are astfel documentul declansator al raspunderii contractuale a acestuia in baza politei RCA.
Drept urmare va recomand:

1) sesizare la unitatea de politie in forma scrisa prin care aduceti la cunostiinta acesteia refuzul celuilalt conducator auto de a se prezenta in vederea incheierii documentului de constatare;
2) daca refuza si cu rea credinta se sustrage de la constatarea in fata unitatii de politie sau asiguratorului de raspundere civila puteti formula plangere penala pentru savarsirea infractiunii de distrugere avand in vederea reaua-credinta dovedita a celuilalt conducator auto(va recomand sa faceti in prealabil alaturat sesizarii de la unitatea de politie si o scrisoare oficiala inaintata catre celalalt conducator auto unde ii veti aduce la cunostiinta necesitatea prezentarii la organul de politie sau la asiguratorul RCA al acestuia pentru efectuarea constatarilor care vor avea ca finalitate deschiderea, instrumentarea si plata unui dosar de dauna pe raspunderea civila(rca))

Astfel obtineti documentul de constatare(p.v de contraventie sau constant-amiabil) iar apoi puteti solicita deschiderea unui dosar de dauna la societatea de asigurari.

Cu toata stima

@butucaru:
Sa ne mai uitam odata la mesajul initial si vom observa :
-exista constatul amiabul semnat de ambii participanti;
- refuzul se refera la prezentarea asiguratului la asigurator impreuna cu pagubitul,probabil considerand ca semnand documentul si avand asigurarea RCA, nu mai trebuie sa piarda timpul pentru a confirma ceva ce deja a recunoscut prin semnatura.
-asiguratorul se foloseste de tertipul "clasic" de a motiva nedeschiderea dosarului de dauna, pana nu vine si asiguratul sau la sediu pentru constatare;
In aceste conditii reale, politia nu poate fi sesizata pentru ca exista constatul incheiat/semnat.
Asiguratul vinovat, nu se sustrage de la nimic, neexistand decat o obligatie prevazuta in norme privind avizarea daunei la asigurator, fara a exista si o sanctiune pentru nerespectarea ei.
Singura actiune care ramane este ca cel pagubit sa impuna asiguratorului deschiderea dosarului de dauna si emiterea autorizatiei de reparatie, inregistrand avizarea si documentele atasate, (constat,RCA ,certif. inmatriculare si documente posesor) cu alternativa de chemare a acestuia in judecata in caz de refuz.
Daca aveti un exemplar din constatul amiabil, copie dupa RCA-ul vinovatului precum si ale actelor masinii si de identitate, incercati sa deschideti dosar la asiguratorul RCA.
albastrel_2 a scris:

Daca aveti un exemplar din constatul amiabil, copie dupa RCA-ul vinovatului precum si ale actelor masinii si de identitate, incercati sa deschideti dosar la asiguratorul RCA.


Daca exista documentele necesare deschiderii dosarului de dauna asiguratorul trebuie sa deschida dosarul de dauna. Prezenta conducatorului auto vinovat de producerea accidentului impreuna cu autoturismul avariat (daca se poate deplasa) este necesara pentru ca sa dea o declaratie si constatarea avariilor suferite si de celalalt autoturism. Toate acestea sunt necesare pentru cercetarea interna la care are dreptul asiguratorul.
Consider ca fapta inspectorului de daune de a deschide dosarul de dauna constituie abuz in serviciu, fapta prevazuta si pedepsita de Codul penal. Actionati in consecinta.

Alte discuții în legătură

Problema [editat] jaguarxkr jaguarxkr Buna seara, Joi am fost lovit de catre un asigurat [editat], m-am prezentat la politie pentru declararea accidentului, ulterior s-a prezentat si conducatorul ... (vezi toată discuția)
Provocare accident rutier stoica_b stoica_b Un conducator auto se afla in depasirea unui vehicul, cand auto care depasea a ajuns paralel cu vehiculul depasit, cel care era depasit nu s-a asigurat la ... (vezi toată discuția)
Accident rutier laurentiu123 laurentiu123 Buna ziua, in urma cu o luna am avut ghinionul sa am un accident rutier: intr-un sens giratoriu nu mi s-a acordat prioritate. La insistentele partii vinovate ... (vezi toată discuția)