avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre preaviz

Buna ziua. Lucrez cu contract pe termen nedeterminat de 4 ani de zile, cu 4 ore pe cartea de munca. Acum din cauza datoriilor doresc sa plec din tara. Trebuie neaparat sa mai stau in preaviz? Cate zile dureaza acest preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:12, 28 Ianuarie 2015
1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului (prin demisie) este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

2. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

3. Incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz este posibila numai daca :
- angajatorul renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

- angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.)

4. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

5. O alta solutie de incetare a raportului de munca fara efectuarea unui preaviz este sa solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor(art. 55 lit.b C.mun.)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca , demisie costilar costilar Daca imi depun demisia cat timp sunt obligat sa mai vin la servici? (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)