avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Depasire plafon TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Depasire plafon TVA

Buna ziua.
La un II neplatitor de TVA s-a depasit in luna septembrie 2014 plafonul de 220.000 Ron si implicit ar fi trebuit de declarat in luna octombrie trecerea la platitor de TVA. Contabilul nu a facut acest lucru deoarece zice ca nu si-a dat seama de depasirea acestui plafon. Acum, in luna ianuarie a zis ca vom face cerere cu luna februarie sa trecem ca si platitor de TVA.
Totusi exista o problema foarte mare. Pentru lunile nov, decembrie 2014 si ianuarie 2015 (cele nedeclarate) vom plati TVA aferent ZET-urilor, dar FARA SA PUTEM DEDUCE TVA LA FACTURILE PLATITE.
Problema este ca in aceste 3 luni valoarea este undeva la 100.000 ron ceea ce inseamna de platit un TVA foarte mare la aceasta suma.
Va rog sa imi spuneti ce pot face si daca este corect ceea ce zic acum Finatele si anume ca nu pot deduce TVA-ul de la facturi, dar trebuie sa il platesc pe cel aferent ZET-urilor.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 14:44, 12 Februarie 2015
lauricafl a scris:

Va rog sa imi spuneti ce pot face si daca este corect ceea ce zic acum Finatele si anume ca nu pot deduce TVA-ul de la facturi, dar trebuie sa il platesc pe cel aferent ZET-urilor.


Da.

Nu cred ca aveti ce sa faceti ca sa nu platiti acel TVA. Doar daca aveti stocuri de la octombrie pe care sa le inventariati (ob de inventar, mijloace fixe, materii prime etc), stocuri neconsumate, pentru care aveti dreptul sa deduceti TVA.

ART. 152 Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrată în scopuri de taxă conform art. 153.
(8) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire:
a) nu are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor, în condiţiile art. 145 şi art. 146;

norme
(2) În cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea în scopuri de TVA conform legii, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:
a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele de inspecţie fiscală înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de TVA dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale. Totodată, organul fiscal competent va înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxă. Înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data comunicării de către organul fiscal competent a deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA;
b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege şi data la care a fost înregistrată.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
ContSters256771, utilizator
Eu as merge pe inregistrarea imediata ca platitor tva, chiar daca sunteti in control.
Norme Cod Fiscal art.152 :

(4) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul controlului organelor fiscale competente, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condiţiile prevăzute la art. 145 - 149 din Codul fiscal:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat;
c) taxa deductibilă aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată.
O mare rugaminte. Nu inteleg exact ce vreti sa spuneti. Nu sunt sub control, eu singur mi-am dat seama de depasirea plafonului si am cerut inregistrarea ca platitor TVA, doar ca abia dupa 3 luni de la data depasirii plafonului.
Acum eu trebuie sa platesc 17.000 ron tva la vanzare si nu ma lasa sa recuperez pe aceeasi perioada TVA deja platit la facturi. Sa inteleg ca pot cere deducere de TVA la stocul actual si/sau la facturile respective?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2015
lauricafl, utilizator
Incercati sa apelati la un consultant fiscal.Din normele metodologice la art 152 punct 62 aliniat 5 se intelege ca aveti dreptul de deducere in primul decont sau in intr-unul ulterior dupa inregistrarea ca platitor.
MarianBratu va trimis din norme doar pct. 62 aliniat 2(a si b)dar mai sunt si celelalte paragrafe.Sper sa reusiti si sa-mi spuneti si mie.

Alte discuții în legătură

Depasirea plafonului de tva ContSters232561 ContSters232561 buna ziua!am o intreprindere individula infiintata in iulie 2011 care: - a depasit plafonul de Tva in luna septembrie -trebuia sa solicite inregistrarea in ... (vezi toată discuția)
Returnare tva mihaidumitrescu mihaidumitrescu Daca o PFA a depasit plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, sa zicem incepind cu 01.01.2008, si nu s-a inregistrat la ANAF iar, in urma unui control a ... (vezi toată discuția)
Tva mariantudor mariantudor Am o intreprindere ind. si am primit o inspectie fiscala pe data de 5/10/2010 care a constatat ca veniturile din incasari + subventia in anul 2008 au depasit ... (vezi toată discuția)