avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA

Am o intreprindere ind. si am primit o inspectie fiscala pe data de 5/10/2010 care a constatat ca veniturile din incasari + subventia in anul 2008 au depasit plafonul de platitor de TVA ( doar incasarile nu o depasau) si mi-au calculat TVA la incasari pe care eu nu l-am incasat nefiind platitor de TVA,iar acum cica trebuie sa il platesc si cu majorari din urma.Pe 2009 la fel.In 2010 m-am declarat platitor pentru ca am depasit din vinzari plafonul.mentionez ca am intreprinderea in agricultura.
ESTE corect sa se adune subventia la incasari in acest caz?????????CE SA FAC ?#-o
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 00:19, 11 Noiembrie 2010
Potrivit art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie sa solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art.153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei în care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pâna la data înregistrarii în scopuri de TVA, conform art.153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie înregistrat în scopuri de taxa, conform art.153.

Conform pct. 62 alin (2) din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, in sensul art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, în cazul în care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat înregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, în termenul prevazut de lege, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele fiscale competente înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi datorat-o daca ar fi fost înregistrata normal în scopuri de taxa conform art.153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa între data la care persoana respectiva ar fi fost înregistrata în scopuri de taxa daca ar fi solicitat în termenul prevazut de lege înregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata organele de control vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxa conform art.153 alin. (7) din Codul fiscal;
b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi datorat-o daca ar fi fost înregistrata normal în scopuri de taxa conform art.153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa între data la care persoana respectiva ar fi fost înregistrata în scopuri de taxa daca ar fi solicitat în termenul prevazut de lege înregistrarea si data la care a fost înregistrata.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, rezulta ca valoarea taxei pe valoarea adaugata de plata, in cazul persoanelor care nu au solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, este taxa care ar fi fost colectata daca persoana ar fi fost inregistrata conform art.153 din Codul fiscal, pentru operatiuni taxabile realizate pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost înregistrata în scopuri de taxa, daca ar fi solicitat în termenul prevazut de lege înregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, precizam ca, potrivit pct. 61 alin. (4) din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana respectiva are dreptul / obligatia de ajustare a TVA, aferente :
a) bunurilor aflate în stoc si serviciilor neutilizate în momentul trecerii la regimul normal de taxare;
b) bunurilor de capital definite la art. 149 alin. (1) din Codul fiscal, aflate înca în folosinta, în scopul desfasurarii activitatii economice în momentul trecerii la regimul normal de taxa, cu conditia ca perioada de ajustare a deducerii, prevazuta la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, sa nu fi expirat.

Cifra de afaceri este constituita din: totalitatea livrarilor si prestarilor taxabile efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic incluzand si operatiunile scutite cu drept de deducere si pe cele scutite fara drept de deducere daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale cu exceptia urmatoarelor:
a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125(1) alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143alin. (2) lit. b).
Atentie!
Daca o persoana impozabila incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
consider ca subventiile nu intra in calculul cifrei de afaceri si nu avem de-a face cu o livrare de bunuri sau prestare de servicii

daca are altcineva alta parere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu ce data devin faptic platitor de tva lylyan lylyan Daca in august depasesc plafonul de 220000 lei ce am de facut? Si cu ce data facturez cu TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Platitor tva adytz_1979 adytz_1979 Salutare, poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor? Si eventual ... (vezi toată discuția)
S-au incalcat prevederile contractului? cris2279 cris2279 Cazul este urmatorul: in 2007 firma X inchiririaza niste spatii de birouri de la firma Y-contract semnat pe 11.09.2007.Aici se stipuleaza ca trebuie sa se ... (vezi toată discuția)