avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Depasirea plafonului de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Depasirea plafonului de TVA

buna ziua!am o intreprindere individula infiintata in iulie 2011 care:
- a depasit plafonul de Tva in luna septembrie
-trebuia sa solicite inregistrarea in scopuri de Tva incepand cu 1 octombrie si devenea platitor cu 1 noiembrie..
-s-a solicitat inregistrarea in scopuri de Tva in 11 noiembrie si firma a devenit platitoare incepand cu 1 decembrie 2011
intrebari:
-firma are voie sa-si deduca tva aferent stocului la 31.octombrie 2011?
-pe luna noiembrie cand in mod normal ar fi trebuit sa plateasca tva are dreptul sa deduca tva aferent achizitiilor lunii noiembrie sau plateste doar tva care in mod normal ar fi trebuit sa-l colecteze?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 19:20, 8 Decembrie 2011
pct. 62 din norme
(2) În cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depășit plafonul de scutire și nu a solicitat înregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:
b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată după înregistrarea persoanei impozabile în scopuride TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege și data la care a fost înregistrată.

in primul decont veti inscrie tva colectata in perioada 01.11.2011-31.12.2011


(5) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul inspecției fiscale, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condițiile prevăzute la art. 145—149 din Codul fiscal:

a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc și serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;

b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuție, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiția, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat;

c) taxa deductibilă aferentă achizițiilor de bunuri și servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea și data la carea fost înregistrată.

in primul decont veti ajusta tva in favoarea dvs.(aveti drept de deducere) aferenta stocului la 31.10.2011 si achizitiilor efectuate in perioada 01-30 nov (toata luna noiembrie)
de asemenea aveti drept de deducere pentru toate achizitiile efectuate in scopuri taxabile dupa primirea codului de tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie raport de inspectie fiscala ancatod ancatod buna ziua functionez ca pfa din 2005, incepand cu aug 2007 am depasit plafonul de 35000 euro, dar nu m-am inregistrat ca platitor de tva, in urma unei ... (vezi toată discuția)
Tva tudor razvan tudor razvan am o societate care in oct 2011 a depasit plafonul de tva(35000euro).am aflat azi acest lucru.maine merg sa depun cerere.Ce ma intereseaza urgent;chiar daca ... (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor de tva criss2112 criss2112 Am o firma neplatitoare de tva care in noiemebrie 2011 a depasit 35.000 eur Din decembrie 2011 devine platitoare de tva prin depasirea plafonului de ... (vezi toată discuția)