avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere sau inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere sau inselaciune

Am pun un anunt pe un site de vanzari cu un telefon defect cu poze cu detalii ce fel de telefon este , ce este defect , nu am stiut sa precizez cam cat ar costa reparatia. Cineva a fost interesat mai precis pentru a folosi o componenta din el , iar eu l-am trimis prin posta, plata in ramburs 270 lei, dupa 4 zile ma sunat si mia spus ca a fost cu el la un service si ca nu poate folosi piesa din el pentru ca nu se potriveste la telefonu lui , ca al lui e original ca al meu ar fi copie si doreste sa mil trimita inapoi si sa-i dau banii inapoi.
Intrebarea mea este eu sunt obligat sal iau inapoi , eu cred ca el si-a facut treaba si-a reparat telefonu lui si acuma ar vrea si banii inapoi si mie sa-mi trimita resturile.
Am un prieten care a patit ceva de genu cu un laptop , a fost amenitat ca se duce omu la politie etc. El mai fricos din fire a luat pachetu inapoi si surpriza era doar o carcasa de laptop.
Pot fi acuzat de inselaciune ? pe buletinu de expeditie am scris ce este si am pus valoarea cea mai mica 20 lei. Problema care o pun eu ar fi ca eu sunt din Buc, si coletu am trimis la Cluj, daca as fi chemat acolo pt declaratii as avea mai mult de pierdut de cat am luat pe telefon :((
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
panduri11, utilizator
Cel mai recent răspuns: juhloscar , utilizator 01:04, 3 Februarie 2015
Mare problema in astfel de cazuri ca nu se face un contract scris si sa se precizeze exact tot.
In mod normal nu se vede a exista o inselaciune intrucat a acceptat riscul.
Faptul ca, telefonul era mai defect decat credea el sau ca piesa era defecta este problema lui.
Daca dvs. ati fi zis ca piesa care o vroia el era buna dar era defecta ar avea el dreptate.

Inselaciune este daca zici ca vinzi un telefon cu anumite caracteristici si este altul...

Acestea sunt aspecte de drept civil.

Nefiind comerciant nu cred ca aveti o raspundere.

El probabil ca mizeaza pe faptul ca cei care repara telefoane daca nu il pot repara dau banii inapoi.
Cazurile insa mie imi par diferite inclusiv sub aspectul ca cei care repara telefonul nu il cumpara.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Un contract scris dar cum sar putea face asa ceva pentru ca este distanta? am discutie pe forum in care a pus cateva intrebari la care eu am raspuns fara a ascunde ceva, exact ce am prezentat in poze am trimis , piesa care avea el nevoie este buna asta a spus si el, dar nu o poate folosi pentru ca telefonul lui e original iar al meu nu , asta spune el . Eu nu l-am contrazis ca nu prea ma pricep la telefoane , dar consider ca din moment ce erau poze expuse el ar fi trebuit sa stie, daca poate folosi piesa din el sau nu . De aceasta cauza cred ca a folosit piesa si-a reparat telefonu si acuma vrea si banii inapoi ca bine inteles cu un telefon in totalitate defect nu are ce face.
Eu nu l-am asigurat ca daca nu isi va repara telefonu, il poate trimite inapoi , doar daca acea piesa nu ar fi functionat .
Daca ar depune o plangere inpotriva mea si ar sustine ca nu ii este folositor ce a primit, pot sa fiu obligat sa ii reurnez suma? Din dovezile care le are numai asta poate spune, in caz ca nu fabrica altele , in anunt si nici in discutii nu apare daca e original sau nu...
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
panduri11, utilizator
Este evident ca i-ati ascuns faptul ca telefonul este replica, altfel probabil nu il cumpara.
Corect este sa-i dati banii inapoi din moment ce nu poate folosi nimic din el.
Cand cumperi un produs te astepti ca el sa fie original daca este o replica, de bun simt este sa se precizeze acest aspect, altfel seamana a inselaciune toata treaba.
Eu am inteles din toata treaba ca tu ai trimis un produs copie a unuia original , dar ai trimis produsul . Deci LEGAL problema este ca tu poti spune ca l-ai cumparat ca om de buna credinta crezand ca este tot original , deci din punctul tau de vedere nu ai dat nici o teapa .
DACA nu ai fi trimis DELOC produsul, atunci da , era teapa pe fata si gata , dar ai pus poze la ce se vinde si ai trimis produsul . Ca acel produs nu este original ... si el nu si-a dat seama din poze si nici nu a folosit un serviciu de curierat care sa-i permita sa verifice produsul inainte de plata ... asta e chiar zgarcenia lui , sa nu dea 10 lei plus ...
Ca pana la urma daca ne gandim bine , tot din cauza de \"oferta\" a si cumparat produsul de la tine , ca era MULT mai ieftin decat cel original de la producator .

Cat timp ai trimis produsul , la Politie are slabe sanse de izbanda , pentru ca e greu sa dovedesti CALITATEA produselor si asa dupa multe luni si alergatura, iar daca nu poate dovedi. Tu poti sai faci plangere pentru calomnie.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
juhloscar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dat o teapa si nu stiu ce se va intampla famy201 famy201 Am dat o teapa si nu stiu ce se va intampla dupa aia voi ajunge la inchisoare sau o sa primesc o amenda ? Teapa a decurs in urmatoarele: Am vrut sa fac ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru inselaciune desi sunt nevinovat... flo1990b flo1990b Prin data de 20.12.2013 am cumparat doua telefoane mobile de pe okazii cu un pret total de 350 lei de la un vanzator din alt judet,telefoanele au fost trimise ... (vezi toată discuția)