avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort-partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort-partaj

Buna ziua,

Doresc sa stiu ce costuri implica un partaj judiciar. De asemeni daca dupa divort nu se face partajul beneficiezi in continuare de cota parte ce iti revine ? Si nici unul nu poate vinde imobilul fara acordul celuilalt ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Birou de Mediator-Valeria Tivda , Mediator 09:10, 8 Februarie 2015
foarte usor ar fi daca ati rezolva amiabil la notar.
daca nu va intelegeti si mergeti in instanta, atunci trebuie sa achitati si taxa de timbru 5%valoarea bunurilor si expertiza si avocat.
nu este obligatoriu sa faceti partajul dupa divort dar este util. dupa partaj, fiecare dispune de bunul atribuit dupa cum ii pofteste inima
Taxa pt partaj in instanta e de 3 % din valoarea bunurilor impartite si veti avea nevoie si de avocat.
Daca apelati la un mediator si ajungeti la un acord, veti avea ca si costuri, onorariu mediator, taxa de 20 de lei pt emiterea hotararii si taxa de partaj1.5% din valoarea bunurilor.
Cel mai rapid si mai ieftin mi se pare la notar daca reusiti sa va intelegeti, faceti partajul la notar. Intrebati mai multi notari, onorariile difera.
Daca nu faceti partajul nu va pierdeti cota si niciunul nu il poate vinde fara acordul celuilalt.
Daca amanati, cel ce il foloseste ori il lasa sa se degradeze in timp, ori daca il intretinere/ renoveaza, imbunatateste, va avea un drept de creanta pt plusul de valoare.
Buna ziua

In cazul in care va intelegeti, la notar ar fi cel mai rapid de realizat divort si partaj. Aveti ca si costuri: onorariu notar, taxa divort si procent din valoare bunului partajat.
In cazul in care nu va intelegeti, puteti merge in instanta. Ca si costuri: taxa 20lei, 3% din valoare bunului partajat, iar partajul se realizeaza in functie de probatoriu. Procesul pate dura si pana la 1 an.
In cazul in care nu va intelegeti,puteti apela intai la un mediator. Ca si costuri: onorariu mediator. Acolo puteti incheia un Acord de Mediere pe divort si partaj, iar partajul se realizeaza in functie de cum se inteleg partile in procedura de mediere.
Mai apoi, cu Acordul de mediere, puteti merge la un notar sau la instanta pentru investirea acestuia. La Instanta platiti o taxa judiciara de 1,5% din valoare bunurilor. La notar, veti plati un comision de investire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul voluntar dupa divort Borza Borza Buna Care ar fi costurile pentru un partaj facut in instanta. Este vorba despre(imobile) un apartament. Multumesc (vezi toată discuția)
Partaj la divort Robertx Robertx Buna ziua, la divort partajul este obligatoriu daca exista vreun bun imobil (ex: o garsoniera) ? De exemplu daca divortul se face amiabil, se face ... (vezi toată discuția)
Partaj - taxe, procedura ContSters338232 ContSters338232 Buna ziua! Care sunt taxele pentru a deschide un partaj? Si care este procedura? (vezi toată discuția)