avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosinta acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosinta acoperis bloc

Buna ziua!
Intentionez sa imi montez un panou fotovoltaic pe acoperisul blocului in care locuiesc (la ultimul etaj)
Presedintele asociatiei de proprietari mi-a comunicat ca este posibil doar cu achitarea unei taxe lunare. Va rog sa imi comunicati suportul legal pt perceperea acestei taxe de catre asociatie si cine stabileste valoarea ei
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:06, 4 Februarie 2015
Legea invocata este legea 230/2007, mai precis articolul 39 iar proprietarii sunt considerati ''terti''. Mai mult, nu exista o hotarare a adunarii generale in acest sens iar cuantumul taxei se stabileste prin negociere directa cu comitetul executiv.
As vrea sa stiu daca este legal si daca nu, cum sa procedez
Incercati alta metoda. Redactati o cerere in care expuneti toate problemele si cum poate asociatia sa rezolve problema si o inmanati asociatiei pentru a va raspunde in scris si in ce baza va solicita banii pentru montare panou, daca nu va primeste cererea, trimiteti-o cu posta cu confirmare de primire. Si in funsctie de raspuns puteti sa actionati in instanta asociatia. Intre timp mai redactati o cerere prin care solicitati locatarilor imobilului sa va dea voie sa montati acel panou si solicitati de la fiecare apartament semnaturi. Faceti rost de cat mai multe semnaturi.
Tocmai am avut o discutie cu presedintele asociatiei, cu legea in fata. Se pare ca nu intelegea semnificatia cuvantului ''terti''. I-am dat si exemplul altui spatiu comun, subsolul, unde unii proprietari au boxe si nu platesc taxe si a lasat-o mai moale cu taxa, mi-a zis doar sa imi strang un nr de semnaturi cu acordul a jumatate plus unu dintre proprietari (asta nu e o problema) , sa obtin autorizatia de constructie si pot sa il montez.

Multumesc pt sfaturi, daca intampin probleme aceasta va fi abordarea mea in ce priveste asociatia
Nu gasesc nici un motiv pentru care asociatia v-ar putea refuza cererea, si chiar mai mult, nici un motiv pentru care sa va perceapa si o taxa.

Desi personal as merge si pe variana unei taxe modice.

Consider ca articolul mentionat, art 49, face intradevar referire la terti, si nu la proprietarii din bloc, insa poate sa fie interpretabil si in acest sent. Iar la urma urmei un tert poate sa fie si fratele dvs sau nu prieten.

Insa, eu altceva vroiam sa subliniez. Dpdv juridic, nu exista diferenta intre diferitele parti de proprietate comuna, boxa, uscatorie, hol, acoperis, etc. Dvs, impreuna cu ceilalti vecini, detineti in proprietate aceste spatii. Si implicit si drept de folosita. La fel cum nu se pune problema ca sa se stranga o lista de semnaturi pentru a va permite sa folosit holul sau uscatoria si nici nu e nevoie de acordul asociatie in acest sens. Insa, pare-mi-se ca dvs doriti (sau nu ?!?) utilizarea in mod exclusiv a acoperisului.

Nu vreau sa va invat "la rele", pentru ca o astfel de sfidare nu va fi privita cu ochi buni de vecini, insa de dragul teoriei, dvs, dpdv legal, ati avea tot dreptul sa montati un astfel de panou pe acoperis, fara acordul asociatiei. Nu ati face nimic altceva decat sa va exercitati dreptul de folosita pe care il detineti. Iar atat timp cat nu lezati dreptul altor persoane in a utiliza acel spatiu (si cred ca nu e cazul), inclin ca orice instanta din Romania v-ar da dreptate.

Oricum, urmati recomandarea presedintelui si strageti semnaturi. Iar daca nici asa nu reusiti puteti deschita o actiune in instanta. Pot sa pun ramasag ca veti avea rezultat favorabil
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
grandanat, utilizator
Nu doresc utilizarea exclusiva a acoperisului, nici pe departe. Tot ce am nevoie sunt 2 mp, nici macar pe acoperis ci pe un perete lateral de pe casa liftului. Sunt proprietar, nu fac cererea pt un frate, prieten sau alt tert. Probleme s-ar putea ivi daca eu reusesc instalarea fara taxa iar 2 vecini platesc deja taxa pt instalarea unor placute la intrarea in bloc cu numele firmelor lor de apartament

Alte discuții în legătură

Montare antena tv pe terasa blocului alinachi alinachi Buna ziua, doresc sa montez o antena TV tip satelit pe terasa blocului, insa administratorul imi interzice accesul la terasa blocului. Avand in vedere ca eu ... (vezi toată discuția)
Reclama pe bloc. pres. asoc. de locatari a spus ca semnatura mea nu conteaza shalimar shalimar Saptamana trecuta a venit presedintele de asociatie la mine pt a-i semna aprobarea de a pune reclama pe peretele exterior al blocului, pe partea unde am si eu ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)